Filtri za ribnik

Filter za ribnik predstavlja srce vsakega vrtnega ribnika. Zagotavlja mehansko ter biološko filtracijo, obenem pa s stalnim kroženjem vode preprečuje, da bi se ribnik spremenil v stoječo mlakužo.

Koristne bakterije najdemo po celotnem ribniku, vendar je njihova največja gostota ravno v filtru. Tukaj namreč sproti dobivajo svežo vodo, polno kisika in hranilnih snovi, ki jih sproti predelujejo v manj škodljive snovi. Več o posameznih vrstah filtracije si lahko preberete v prispevku filtracija ribnikov.

Pri izbiri filtra upoštevamo predvsem dva dejavnika; velikost in obremenjenost ribnika. Večji kot je ribnik oziroma več kot je noter rib, več je odpadnih produktov. Optimalen filter ni samo dovolj velik, da gosti vse potrebne bakterije, ampak ima tudi primeren pretok, saj brez kisika in hranil bakterije svojega dela ne bodo opravile. V dilemi glede izbire pravilne velikosti, priporočamo izbiro večjega filtra.

Večina proizvajalcev tako že ponuja filtrirne sete, ki vključujejo filter s primerno črpalko in UV-C napravo, ki uničuje enocelične alge, vidne kot zelena voda. Nakup po ločenih komponentah je priporočljiv v posebnih situacijah, ko je zaradi različnih dejavnikov (npr. črpanja vode na visok hrib s slapom, kjer je zaradi višinske razlike velika izguba pretoka) pretok črpalke v setu ne bi bil zadosten.

Filtre za ribnike lahko namestimo ob sam ribnik (pretočni filtri), vkopljemo v zemljo (tlačni filtri) ali jih imamo kar v ribniku (kompaktni filtri). Prednosti in slabosti enih in drugih si lahko preberete v prispevku filtri za ribnike.