Preventiva pred algami

Porušeno mineralno ravnovesje ter prevelike vrednosti fosfatov sta glavna razloga za napade nezaželenih alg v ribniku.

Minerali v vodi zagotavljajo stabilnost pH vrednosti, obenem pa so nujno potrebno za uspevanje rastlin in preživetje rib ter ostalih ribniških prebivalcev. Dež, ki mineralov ne vsebuje, stalno zmanjšuje vrednost v teh v ribniku, posledično pa je okolje v ribniku vedno bolj nestabilno. Alge so mojstri preživetja v spremenljivih razmerah, zato ni nenavadno, da pomanjkanje mineralov zavre rast rastlin, obenem pa spodbudi napade alg.

Redno dodajanje mineralov zagotavlja stabilno vodno okolje za rastline, ribe in ostale ribniške prebivalce. Za več informacij o mineralih v vodi priporočamo branje prispevka Trdota in pH vrednost v ribniku na našem blogu.

Fosfat je poleg pomanjkanja mineralov drug najpogostejši krivec za napade alg v vrtnih ribnikih. Če vrednosti v naravi praviloma ne presegajo 0,001 mg/L, so zaradi hranjenja rib v ribniku, njegove vrednosti lahko tudi do tisoč krat višje.

Fosfat, ki je glavno hranilo alg, lahko znižamo na več načinov; z zasaditvijo hitro rastočih rastlin, ki so dobri porabniki fosfata, zamenjavo hrane z bolj kakovostno (hrane z nekakovostnimi sestavinami vsebujejo več fosforja) ter posebnimi odstranjevalci fosfata, ki jih vlijemo v ribnik ali namestimo v filter. Za več informacij o vlogi fosfata pri napadih alg priporočamo branje prispevka fosfat v vrtnem ribniku, ki ga najdete na našem blogu.

JBL AlgoPond Sorb

15,95 

JBL PondCheck

12,95 

Oase OptiPond

94,90 

JBL StabiloPond KH

19,45 

JBL StabiloPond Basis

19,45 

Oase OptiLake

179,90 

AquaActiv PhosLess

32,95 

JBL PhosEX Pond Filter

24,95 

JBL PhosEXPond Direct

9,95