Testi za vodo akvarija

Akvarijska voda predstavlja ribam, rastlinam, bakterijam in drugim živim organizmom življenjsko okolje, iz katerega se ne morejo umakniti, zato je pravilna kemijska sestava vode zanje življenjskega pomena.

Za vse, ki ob pogledu na teste doživijo neprijetne spomine na srednješolsko kemijo, zaplete formule organskim spojin, redukcije in oksidacije ter ostale kemijske procese, ki so marsikomu povzročale neprespane noči, naj dodamo, da je testiranje in odčitavanje rezultatov sila preprosto.

V ponudbi imamo teste priznanega nemškega proizvajala JBL. Na voljo so posamezni testi, nadomestni reagenti ter kovčki, ki vsebujejo več testov, ter so cenovno bolj ugodni.

Od osnovnih testov je priporočljivo merjenje pH vrednosti in trdote vode (KH, GH). Nekatere ribe imajo raje mehkejšo, druge tršo vodo, zato je priporočljivo pred nakupom rib izmeriti te dve vrednosti, ter glede na vodo izbrati primerne organizme.

Druga vrsta bolj osnovnih testov, se nanaša na aktivnost filtra. Z merjenjem nitrita (NO2) ugotovimo, ali je filter že “sciklan” (torej vsebuje dovolj bakterij). Prve ribice lahko namreč naselimo šele, ko nitrita ni mogoče izmeriti.

Več informacij o merjenju, optimalnih vrednostih, ter ukrepih, kadar izmerjene vrednosti odstopajo od optimalnih, si lahko preberete v prispevku Testiranje vode v akvariju.

Aquavital Multitest 6in1

14,95 
Ni na zalogi

ARKA pH meter

19,90 

ARKA TDS meter

19,90 

JBL TESTLAB

109,90 

JBL COMBISET + Fe

47,90 

JBL COMBISET + NH4

47,90 

JBL ProScan

23,95 

JBL ProScan Recharge

18,45 

JBL pH Test 3.0-10.0

10,45