Tehnična oprema

Je filter in ostala oprema v ribniku sploh potrebna? Kdo za filtracijo poskrbi v naravi? Zakaj bi bilo pri vrtnih ribnikih kaj drugače?

Slednja vprašanja si pri načrtovanju in postavitvi zastavi večina bodočih lastnikov ribnikov. Vprašanje na prvo, se skriva v odgovoru na drugi dve vprašanji. Stoječe vode v naravi se od vrtnih ribnikov pomembno razlikujejo, saj imajo bistveno večjo prostornino, stalno delno menjavo vode preko podtalnice, obenem pa je število rib na količino vode veliko manjše.

Obvezno opremo vsakega ribnika tako sestavlja filter, ki praviloma vsebuje tudi že UV-C napravo (ta uničuje enocelične alge, vidne kot zeleno vodo). Skimmerji ali po slovensko posnemovalci iz gladine odstranjujejo liste in druge mehanske delce, ter skrbijo za čisto gladino. Fontane in vodomete v ribnike nameščamo predvsem zaradi vizualnih učinkov, korist od njih pa imamo predvsem v poletnih vročih dneh, ko z njihovo pomočjo zmanjšujemo temperaturo vode. Zračne črpalke v vodo dodajajo zrak, ki v zimskih mesecih preprečuje popolno zaledenitev površine, poleti v vročih dneh višajo vrednost kisika v vodi.