Difuzorji za CO2

Učinkovitost dodajanja CO2 v akvarij je odvisna predvsem od učinkovitosti raztapljanja. Prostor, v katerem se CO2 raztaplja, imenujemo difuzor. Glede na način delovanja, lahko grobem te razdelimo na dve skupini – tiste, ki delujejo na princip “ohišij s potkami” ter tiste, ki delujejo na podlagi keramičnih membran.

Difuzorji prve skupine  (npr. JBL Taifun) so pretočna ohišja različnih oblik (valjev, lestvic), ki mehurček prisilijo, da s pomočjo vzgona počasi potuje po potkah skozi ohišje. Pri potovanju se CO2 raztaplja, mehurček pa zmanjšuje. Na vrhu difuzorja je “kapa”, ki mehurčke, ki so prišli do konca poti, zadrži pod vodo, s čimer je še dodatno podaljšan čas raztapljanja.

Njihova glavna prednost  je predvsem učinkovitosti, saj izgub praktično ni (raztopi se ves CO2). Ker za delovanje ne potrebujejo pritiska, so primerni tako za sisteme z jeklenko kot BIO CO2. Največja slabost je velikost, saj so v primerjavi s keramičnimi večji. Nekateri difuzorji so modularni, kar pomeni, da je mogoče difuzor z dodatnimi členi razširiti. Slednje pride prav predvsem v primerih, ko zaradi trdote vode (bolj, kot je trda, počasnejše je raztapljanje) difuzor ne deluje optimalno (mehurček se po poti ne raztopi, niti ne ostane pod kapo, ampak zapusti difuzor).

Difuzorji druge skupine so praviloma manjše, steklene ali plastične posodice s keramično membrano. Mehurček, ki ga vzgon sili proti gladini, mora potovati skozi membrano, skozi katero lahko prodirajo le povsem fini mehurčki. Poleg klasičnih, notranjih, obstajajo tudi difuzorji za zunanjo uporabo, ki jih namestimo na cev zunanjega filtra.

ARKA myScape CO2 Diffuser

29,90 

ARKA myScape CO2 Diffuser membrana

14,90 

Chihiros Nano Co2 diffuser

11,90 

EHEIM CO2 diffuser (400l)

13,90 

EHEIM CO2 diffuser (600l)

39,90 

JBL ProFlora Taifun P

15,95 

Tropica CO2 Diffuser

10,95 

JBL ProFlora Direct

34,90 

JBL ProFlora Taifun S

16,45