Rastline za akvarij

Čeprav pri akvarijskih rastlinah večina akvaristov pomisli predvsem na občudovanje čudovitih odtenkov zelene, rjave in rdeče barve, je vloga rastlin v akvariju veliko več, kot zgolj estetika. Poleg nudenja skrivališč mladicam, razmejevanje teritorijev agresivnim ribam, imajo rastline veliko pomembnih ekoloških vlog, ki jih opravljajo v naravi. Verjetno ene najbolj pomembnih vlog, tako v naravi kot v akvariju, so

– porabljanje nitratov, kar podaljša intervale menjave vode
– vezava težkih kovin, pesticidov in ostankov zdravil, katere rastline vgradijo vase, s čimer so ti odstranjeni iz vode
– oddajanje naravnih algicidov, ki zavirajo rast alg

Glavni razlog, da nekateri akvaristi nad pravimi rastlinami obupajo, je nepravilna izbira. Tako kot pri ribah, namreč tudi pri rastlinah velja, da so nekatere manj in druge bolj zahtevne (potrebujejo več svetlobe, hranil ali druge nege). Na levi strani izdelkov omogočamo filtriranje rastlin po zahtevnosti, mestu sajenja ter izvoru, kar bo prišlo prav predvsem tistim, ki želijo rastline in ribe iz istega kontinenta.

Ob nakupu rastlin, ne pozabite tudi njihovo nego. Tako kot sobne, tudi vodne rastline potrebujejo občasno gnojenje. Več o gnojilih za akvarijske rastline najdete tukaj.

Skrivališče z Anubias nana

17,95 

Blyxa japonica

8,95 

Božični mah

6,95 

Božični mah na korenini

13,90 

Bucephalandra ‘Kedagang’

9,95 

Bucephalandra Needle Leaf

12,95 

Bucephalandra sp. Blue Green

10,95 

Bucephalandra sp. Lamandau Mini Red

10,95 
Ni na zalogi

Bucephalandra sp. Red

9,95