Bakterije in priprava vode

Za polnjenje ribnika  je najbolje uporabiti vodovodno vodo. Ta vsebuje minerale in elemente v sledovih, ki stabilizirajo pH vrednost, obenem pa so ključni za zdrav razvoj rib in rastlin. Deževnica ne vsebuje nikakršnih mineralov, obenem pa obstaja nevarnost onesnaženosti s smogom. V primerih, ko je deževnica edin možni vir, je nujno dodati minerale, s katerimi stabiliziramo vodo (več o mineralih in njihovi vlogi pri pojavi neželenih alg si lahko preberete na blogu).

Klor in kloramin, ki sta najpogostejši sredstvi za dezinfekcijo v vodovodni vodi, se preprosto nevtralizirata s sredstvi za nevtralizacijo klora. Ta obenem učinkuje tudi na težke kovine in pesticide, z izvlečki Aloe vere pa zaščiti občutljivo ribjo sluznico pred šokom ob menjavi vode.

Ob prvem polnjenju ali pomladanskem čiščenju ne smemo pozabiti na bakterije. Milijarde nevidnih delavcev, od katerih je odvisno delovanje celotnega ribnika, najdemo praktično v celotnem ribniku, največ pa se jih naseli v filtre.

Dodajanje filtrirnih bakterij je smiselno zlasti ob prvem zagonu ribnika, pomladanskem čiščenju, menjavi filtra ali večjega dela filter materiala.

Ni na zalogi

JBL AccliPond

24,90 

JBL BiotoPond

69,90 

JBL CleroPond

14,95 
Ni na zalogi

JBL FilterStart Pond

16,95 

Oase BioKick

11,45 

Oase BioKick Premium

32,90 
Ni na zalogi

TRIPOND Bacto-Balls

19,90 

Microbe-Lift Pond Gel filter

24,90 
Ni na zalogi

Microbe-Lift Pond Special Blend

29,90