Uvc filtracija

UV-C naprave (sterilizatorji) so poleg filtrov najpogostejša oprema vrtnih ribnikov. Z oddajanjem ultravijoličnih žarkov uspešno preprečujejo zeleno vodo, ki jo povzročajo enocelične alge, obenem pa zmanjšujejo tudi količino bakterij, virusov in spor preostalih vrst nezaželenih alg.

Podobno kot filter, je tudi UV-C naprava nameščena izven ribnika. Pretok vode v napravo zagotavlja črpalka, zato sterilizatorje praviloma priklopimo kar filtracijski sistem. V redkih primerih, ko je pretok filtra prevelik, je priporočljiva uporaba samostojne, dodatne črpalke.

Za optimalno učinkovitost delovanja UV-C sterilizatorjev so pomembni predvsem trije dejavniki – ustrezna moč naprave, primeren pretok ter redno vzdrževanje.

Pojav zelene vode bo uspešno lahko preprečevala le naprava ustrezne moči. V osnovi je moč vezana na volumen vode, dodatno pa je treba upoštevati obremenitev ribnika. V ribnikih z veliko ribami ali KOI krapi je voda še dodatno obremenjena, zato je v teh ribnikih priporočljivo uporabiti še močnejše črpalke.

Za uničenje celic z ultravijolični žarki je potreben določen čas obsevanja, sicer žarki celic ne poškodujejo dovolj. Optimalen pretok, ki ga najdete v opisu posamezne naprave, zagotavlja primeren čas zadrževanja vode v naprave. V primerih, ko je pretok prevelik, lahko uporabo Y razdelilec, ter v UV-C napravo pošljemo le del vode iz filtra.

Tretji in zelo pomemben dejavnik je vzdrževanje. K rednemu vzdrževanju spada čiščenje steklene epruvete, v kateri je sijalka (alge in vodni kamen preprečujejo prehajanje žarkov) ter redna menjava sijalk. Te z delovanjem izgubljajo moč, zato je priporočljiva menjava vsako sezono – idealno spomladi.

V sistemih, kjer je UV-C naprava vezana pred filter, sterilizator vklopimo šele po 3 tednih od zagona filtra. UV-C žarki namreč ne uničijo samo alg, ampak vplivajo tudi na bakterije, ki morajo vsako pomlad iz ribnika preseliti v filter.

Nadomestna UV-C sijalka G23

15,95 

Nadomestna UV-C sijalka 2G11

24,90 

Pontec PondoTronic UVC 11

69,90 

Pontec PondoTronic UVC 18

144,90 

Pontec PondoTronic UVC 24

164,90 

Pontec PondoTronic UVC 7

59,90 

Vitronic 11W

104,90 

Vitronic 18W

189,90 

Vitronic 24W

214,90