Fosfat v vrtnih ribnikih

11. 09. 2017 / Rastline & alge

Fosfor je nujen življenjski element, brez katerega si življenja ni mogoče predstavljati. Prisoten je v vseh celicah, tako v vaših, kot tudi v celicah sosedovega mačka, ki sega v ribnik, pravkar cvetoče perunike, kot tudi v tistih presnetih algah, s katerimi imate opravka že dalj časa.

Čeprav je fosfor nujno potreben, saj igra ključne vloge v delovanju organizmov (med drugim je potreben pri delitvi celic in prenosu energije), se v vrtnih ribnikih nikoli ne ukvarjamo s problemom pomanjkanja, ampak prekomernimi količinami. V vodi fosfor praviloma nastopa v obliki fosfatov, zato bomo v nadaljevanju večinoma govorili o fosfatih, čeprav je lahko fosfor prisoten tudi v drugih molekulah.

V naravnih okoljih fosforja praviloma primanjkuje, čemur so se rastline tekom evolucije prilagodile. Za normalno rast rastlinam tako zadostujejo že zelo nizke vrednosti v razponu od 0,001 do 0,01 mg/L. Vrednosti, ki so višje od prej zapisanih tako ne spodbudijo rasti rastlin, ampak so na voljo algam, ki jih z veseljem uporabijo. Povišane vrednosti fosfatov so tako praviloma glavni razlog za nastanek alg (predvsem zelenih nitastih).

Vir fosfata v vrtnih ribnikih

1) prisotnost v vodovodni vodi

Kot je bilo že omenjeno je fosfor eden izmed ključnih elementov za rast rastlin, kar velja tudi za poljske pridelke. V intenzivnem kmetijstvu je tako praktično nujno redno gnojenje z NPK (N – dušik, P – fosfor, K – kalij) gnojili, pri čemer se fosfor zelo hitro izpira iz zemlje v podtalnico, na koncu pa končna v vodovodni vodi.

2) vnos preko hrane

Poleg funkcije na celičnem nivoju je fosfor pomemben gradnik okostja, zaradi česar ga mora vsebovati tudi ribja hrana. V procesu prebave ribe ne uporabijo celotnega fosforja, ampak večino neprebavljeno izločijo v vodo.

3) razpadanje odmrlih listov, cvetnega prahu ipd.

Fosfor vsebuje vsaka celica, zato se ta pri razpadanju nujno sprosti v vodo. Odmrli deli ribniških rastlin, okoliškega drevja, cvetni prah ali drugi delci, ki jih v ribnik vnaša veter, tako dvigujejo vrednosti fosfatov v vodi.

4) sajenje rastlin v neprimerno podlago

Zemlje, ki niso posebej namenjene sajenju vodnih rastlin v ribnike skoraj ne vsebujejo fosforja in dušika. V primeru uporabe navadne zemlje (kupljene ali z vrta) lahko v ribnik vnesemo praktično stalen vir fosfatov in nitratov, ki se v vodi počasi rastaplajo.

Dovolj rastlinske mase in pravilna izbira rastlin (dovolj velikih porabnikov hranil) je najboljša preventiva pri težavah s fosfati

Idealna vrednost fosfata v ribniku

Zaradi povečanega vnosa fosfatov (predvsem v obliki hranjenja rib) je v vrtnem ribniku praktično nemogoče doseči naravne vrednosti. Po večini raziskav so iz vidika kontrole alg, sprejemljive vrednosti fosfata pod 0.035 mg/L. Vrednosti, višje od teh, povzročajo rast alg – predvsem nitastih zelenih.

Merjenje fosfata

Vrednosti fosfata v ribniku lahko enostavno izmerite s pomočjo kapljičnih testov. Postopek je preprost in traja 10 minut.

Postopek merjenja z JBL PO4 testom je prikazan zgoraj. V kiveto A nalijemo 10 ml ribniške vode, dodamo žličko reagenta 1, premešamo, dodamo 10 kapljic reagenta 2, premešamo, počakamo 10 minut in nato primerjamo barvo v kiveti z barvo na barvni skali. Test omogoča 50 testiranj ter zaznava vrednosti med 0.01 in 1.8 mg/L.

Zniževanje vrednosti fosfata v vodi

1) uporaba kvalitetne hrane za ribe in pravilno doziranje hrane

Cenejše ribniške hrane vsebujejo večje količine ribje moke, ki je poceni vir beljakovin. Razlika med kvalitetno in nekvalitetno hrano je lahko tudi do 100% višja vsebnost fosforja. Idealne hrane, ki vsebujejo kvalitetne sestavine, obenem pa razmerje med beljakovinami in maščobami prilagojeno temperaturam (letnim časom), saj je pri teh hranah prebavljen in uporabljen višji delež hranil.

2) dovolj rastlin v ribniku

Za doseganje ravnovesja v ribniku mora biti vsaj 1/3 ribnika zasajena z rastlinami. Idealna je kombinacija zimzelenih rastlin, ki so praviloma počasneje rastoče, ter hitro rastočih rastlin, ki poženejo vsako pomlad. V juniju, ko so temperature višje, si lahko dodatno pomagamo z vodno solato, ki s svojo hitro rastjo porablja velike količine hranil, obenem pa senči ribnik in preprečuje segrevanje vode.

3) redna oskrba ribnika

Redno odstranjevanje odmlih delov rastlin, plavajočih listov dreves in čiščenje filtra zmanjšujejo količino odpadnih snovi, ki bi jih bakterije razgradile na fosfate in nitrate.

4) uporaba posebnih filter materialov, ki odstranjujejo fosfate

Odstranjevalci fosfatov delujejo so na voljo v tekočinah ali v obliki granulata. Tekočine vsebujejo snov, ki v trenutku reagira s prostim fosfatom v vodi, tako da nastane netopna snov, ki se usede na dno ribnika in ni škodljiva za ribniške organizme. Uporaba tekočih sredstev je smiselna po uporabi algicidov (odmrle alge namreč vsa hranila spustijo nazaj v vodo) in takrat, kadar so koncentracije fosfata v ribniku visoke. Njegovo delovanje je dolgoročno, čas delovanja pa je odvisen od velikosti ribnika in količine granulata. Njegova uporaba je smiselna predvsem kot preventiva, da preprečuje povišanje vrednosti. V primeru, da so vrednosti že visoke, je te najprej potrebno znižati s tekočino.

Primer odstranjevalca fosfata v granulatu (JBL PhosEx Pond Filter).  Namestimo ga v pretočni ali tlačni filter, kjer veže nase fosfate. 1 kg pakiranje zadostuje za 3 mesece v 25.000 L ribniku.

Nasvet namesto zaključka

Kadar fosfati povišani, se del fosfatov spreminja v netopno obliko, ki se nalaga na dnu ribnika. Kadar začnemo z ukrepi omejevanja fosfatov (sploh v bolj “zanemarjenih” ribnikih) se ti fosfati začno ponovno spreminjati v topno obliko, zaradi česar lahko zaznamo povišane vrednosti fosfatov kljub dodanim rastlinam, spremenjeni hrani in uporabi sredstev za vezanje fosfatov. V teh primerih je priporočljivo čim večjo količino mulja iz ribnika odstraniti, za znižanje fosfatov pa najprej uporabljati redno dodajanje tekočine.

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 25. 10. 2018 / Rastline & alge Ribe

  Jesenska opravila in priprava ribnika na zimo

  Jesen predstavlja počasen prehod v čas mirovanja. Ribniške rastline se preoblačijo v rumene in rjave tone, ribe, žabe in prebivalci pa se pripravljajo na zimsko hibernacijo in postajajo vse manj aktivni. Več o jesenskih opravilih in pripravi ribnika na zimo pišemo v tokratnem prispevku.

  PREBERITE SI VEČ
 • 02. 06. 2018 / Rastline & alge

  Rastlinski filter v ribniku

  Rastlinski filter predstavlja najboljšo preventivo pred nezaželenimi algami, obenem pa nudi podporo klasični filtraciji pri zagotavljanju biološke čistosti vode. Več o njegovi funkciji, kako ga izdelati, katere rastline so najprimernejše, najdete v tokratnem zapisu.

  PREBERITE SI VEČ