Jesenska opravila in priprava ribnika na zimo

25. 10. 2018 / Rastline & alge Ribe

Jesen predstavlja počasen prehod v čas mirovanja. Ribniške rastline se preoblačijo v rumene in rjave tone, ribe, žabe in prebivalci pa se pripravljajo na zimsko hibernacijo in postajajo vse manj aktivni. Več o jesenskih opravilih in pripravi ribnika na zimo pišemo v tokratnem prispevku.

Prehrana rib

Življenjske funkcije živali z nestalno telesno temperaturo so odvisne od temperature okolja. Hladnejša voda pri ribah upočasni prebavo, manjšemu vnosu energije pa se prilagodi tudi njihova aktivnost. Količinsko nespremenjeno hranjenje v jesenskih mesecih povzroči viške hrane, ki v vodi propada ter vpliva na kvaliteto vode.

V jesenskih dneh priporočamo hranjenje s hranami z lažje prebavljivimi sestavinami (priporočamo zlasti Hikari Saki Multiseason, od JBL pa JBL ProPond Autumn)

Ob merici za doziranje hrane je zelo uporaben pripomoček pri hranjenju rib termometer. V hladnejših mesecih tako glede na temperaturo vode zmanjšamo vnos hrane, visoko beljakovinsko hrano pa zamenjamo z lažje prebavljivo hrano z večjim deležem maščob. Pri temperaturah, nižjih od 10 °C hranjenje popolnoma ustavimo.

Nega rastlin

Plavajoče rastline (plavček, vodna solata, vodna hijacinta) pred prvim minusom odstranimo, saj temperatur pod 0 stopinj ne preživijo (plavček bo v ribniku prezimil v obliki spor). Listopadne obvodne rastline porežemo 5 do 10 centimetrov nad vodno gladino, če je mogoče porežemo liste lokvanjev. Rogoz, trstiko in podobne rastline z votlim steblom pustimo do pomladi, saj v času zaledenitve gladine, omogočajo izmenjavo plinov.

Čiščenje ribnika

V jesenskih mesecih največ preglavic povzroča odpadlo drevesno listje. Količino odpadlega listja, ki čez zimo gnije in vpliva na kvaliteto vode, lahko zmanjšamo s pomočjo montaže mreže ali uporabo površinskih filtrov (skimmerjev).

Ko je listje dreves večinoma že odpadlo, s sesalcem za mulj posesamo večino dna ribnika, s čimer preprečimo nabiranje strupenih plinov (predvsem vodikovega sulfida in metana) v zimskih mesecih. Ob dolivanju izsesane vode je priporočljivo dodati tonik za krepitev imunskega sistema in blaženje stresa (JBL AccliPond).

Skrb za opremo

V večini okrasnih ribnikov filtrirni sistem ter UV-C napravo pospravimo, ko temperature vode padejo pod 4 °C. Če je mogoče, opremo prestavimo v garažo ali drug suh prostor. Črpalke in UV-C naprave razstavimo ter generalno očistimo (predvsem stekleno ohišje pri UV-C napravah ter rotor pri črpalkah). Pri čiščenju s pomagamo z gobico in staro zobno ščetko, vodni kamen pa najlažje odstranimo z  AquariumMunster AquaClean ali kisom. Filter material dobro očistimo (tokrat lahko tudi v pod tekočo vodo).

V ribnikih s KOI krapi je priporočljivo (kadar oprema to omogoča) filtrirni sistem pustiti v funkciji. Pretok črpalke lahko zmanjšamo na 1/3 siceršnjega, kar bo omogočalo ohranitev koristnih bakterij v filtru, obenem pa bodo te še vedno razgrajevale škodljive dušikove spojine, ki (sicer v veliko manjši meri) v ribniku še nastajajo.

 

 

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 15. 07. 2022 / Ribe

  Kisik v ribnikih

  Brez kisika si življenja ni mogoče predstavljati. Če njegov delež v zraku znaša 20 %, je v vodi zaradi slabe topnosti njegova koncentracija 10.000-krat nižja. Ob visokih temperaturah so vodni organizmi pogosto soočeni s pomanjkanjem, kar lahko vodi v masovne pogine rib in drugih vodnih organizmov.

  PREBERITE SI VEČ
 • 02. 06. 2018 / Rastline & alge

  Rastlinski filter v ribniku

  Rastlinski filter predstavlja najboljšo preventivo pred nezaželenimi algami, obenem pa nudi podporo klasični filtraciji pri zagotavljanju biološke čistosti vode. Več o njegovi funkciji, kako ga izdelati, katere rastline so najprimernejše, najdete v tokratnem zapisu.

  PREBERITE SI VEČ