Jesenska opravila in priprava ribnika na zimo

25. 10. 2018 / Rastline & alge Ribe

Jesen predstavlja počasen prehod v čas mirovanja. Ribniške rastline se preoblačijo v rumene in rjave tone, ribe, žabe in prebivalci pa se pripravljajo na zimsko hibernacijo in postajajo vse manj aktivni. Več o jesenskih opravilih in pripravi ribnika na zimo pišemo v tokratnem prispevku.

Prehrana rib

Življenjske funkcije živali z nestalno telesno temperaturo so odvisne od temperature okolja. Hladnejša voda pri ribah upočasni prebavo, manjšemu vnosu energije pa se prilagodi tudi njihova aktivnost. Količinsko nespremenjeno hranjenje v jesenskih mesecih povzroči viške hrane, ki v vodi propada ter vpliva na kvaliteto vode.

V jesenskih dneh priporočamo hranjenje z JBL ProPond Autumn. Ko pade temperatura vode pod 15 °C ribam ponudimo JBL ProPond Winter, ki ima višji delež maščob ter zelo lahko prebavljive sestavine, kot so pšenični kalčki.

Ob merici za doziranje hrane je zelo uporaben pripomoček pri hranjenju rib termometer. V hladnejših mesecih tako glede na temperaturo vode zmanjšamo vnos hrane, visoko beljakovinsko hrano pa zamenjamo z lažje prebavljivo hrano z večjim deležem maščob. Pri temperaturah, nižjih od 10 °C hranjenje popolnoma ustavimo.

Nega rastlin

Plavajoče rastline (plavček, vodna solata, vodna hijacinta) pred prvim minusom odstranimo, saj temperatur pod 0 stopinj ne preživijo (plavček bo v ribniku prezimil v obliki spor). Listopadne obvodne rastline porežemo 5 do 10 centimetrov nad vodno gladino, če je mogoče porežemo liste lokvanjev. Rogoz, trstiko in podobne rastline z votlim steblom pustimo do pomladi, saj v času zaledenitve gladine, omogočajo izmenjavo plinov.

Čiščenje ribnika

V jesenskih mesecih največ preglavic povzroča odpadlo drevesno listje. Količino odpadlega listja, ki čez zimo gnije in vpliva na kvaliteto vode, lahko zmanjšamo s pomočjo montaže mreže ali uporabo površinskih filtrov (skimmerjev).

Ko je listje dreves večinoma že odpadlo, s sesalcem za mulj posesamo večino dna ribnika, s čimer preprečimo nabiranje strupenih plinov (predvsem vodikovega sulfida in metana) v zimskih mesecih. Ob dolivanju izsesane vode je priporočljivo dodati tonik za krepitev imunskega sistema in blaženje stresa (JBL AcliPond).

Skrb za opremo

Filtrirni sistem ter UV-C napravo lahko pospravimo, ko temperature vode padejo pod 3 °C. Če je mogoče, opremo prestavimo v garažo ali drug suh prostor. Črpalke in UV-C naprave razstavimo ter generalno očistimo (predvsem stekleno ohišje pri UV-C napravah ter rotor pri črpalkah). Pri čiščenju s pomagamo z gobico in staro zobno ščetko, vodni kamen pa najlažje odstranimo z  AquariumMunster AquaClean ali kisom. Filter material dobro očistimo (tokrat lahko tudi v pod tekočo vodo).

 

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 02. 06. 2018 / Rastline & alge

  Rastlinski filter v ribniku

  Rastlinski filter predstavlja najboljšo preventivo pred nezaželenimi algami, obenem pa nudi podporo klasični filtraciji pri zagotavljanju biološke čistosti vode. Več o njegovi funkciji, kako ga izdelati, katere rastline so najprimernejše, najdete v tokratnem zapisu.

  PREBERITE SI VEČ
 • 16. 05. 2018 / Rastline & alge

  Plavajoče rastline v ribniku

  Plavajoče ribniške rastline spadajo med najhitreje rastoče ribniške rastline. Kot dobri porabniki hranil, zavirajo rast alg, obenem pa senčijo ribnik, s čimer alge oropajo svetlobe.

  PREBERITE SI VEČ