Filtri za ribnike

11. 09. 2017 / Oprema

Pomene posameznih vrst filtracije (mehanska, biološko, fizikalna, kemična) za vrtne ribnike smo obravnavali v članku Filtracija ribnika. V tokratnem prispevku se bomo osredotočili na filtre kot prostore, kjer se zgoraj potekajo zgoraj našteti procesi.

Glede na način delovanja, lahko v grobem filtre razdelimo na

 • pretočne filtre
 • tlačne filtre
 • kompaktne filtre

Kompaktni filtri so edini, katere namestimo v sam ribnik. Vsa oprema, potrebna za delovanje (črpalka, filter material in UV-C sijalka) se nahaja znotraj ohišja. Pretočne in tlačne filtri vsebujejo filter material in večinoma UV-C napravo, sama črpalka pa je ločena ter s cevjo povezana s filtrom. Filtre namestimo izven vode ob robu ribnika, med seboj pa se razlikujejo v načinu delovanja. Tlačni filtri so zatesnjene posode, skozi katere črpalka potiska vodo. Ta pod pritiskom potuje skozi filter nazaj v ribnik, sam sistem pa je zaprt. Pri pretočnih filtrih črpalka vodo črpa v posodo, ta pa se vrača nazaj v ribnik s pomočjo prostega pada oziroma gravitacije.

Kompaktni filtri za ribnik

Kompaktni filtri spominjajo na akvarijske filtre, saj se vse potrebno za filtracijo (črpalka, filter material, UV-C naprava) nahaja v znotraj ohišja filtra, ki je v samem ribniku. Največja odlika teh vrst filtrov je nevpadljivost, saj razen električnega kabla (pa tudi tega lahko s prebojem speljemo skozi folijo) izven ribnika ne vidimo nobene opreme ali cevi. Namestitev filtra v vodo pa ima obenem žal tudi veliko slabost – dostop do filtra za potrebe čiščenja je veliko težji. Tako so ti filtri primerni predvsem za okrasne ribnike brez rib, kjer je mehanske umazanije veliko manj, ali manjše ribnike (npr. plastične kalupe), kjer je filter na dosegu roke, četudi se nahaja na dnu ribnika. Majhnost filtra ima za posledico majhno količino filter materiala. Tega večinoma sestavljajo gobice in zeoliti ali drugi filter materiali z veliko površino, namenjeni biološki filtraciji vode. Uporaba specialnih filter materialov (npr. odstranjevalcev fosfatov), je tako zelo omejena ali praktično nemogoča.

 

Primer kompaktnega filtra (Oase Filtral), ki vsebuje črpalko, filter material in UV-C napravo. Na iztok iz filtra lahko namestimo priključke za vodomet ali pa vodo preko cevi speljemo na potoček. 

Pretočni filtri za ribnike

Pretočni filtri so bolj ali manj velike škatle ali več medsebojno povezanih ohišij, praviloma narejenih iz plastične mase. Črpalka vanje črpa vodo, kjer potem ta potuje skozi filter material, ter nato, pod vplivom gravitacije teče nazaj iz filtra v ribnik. Tako jih je potrebno namestiti nad nivo ribnika, v primeru uporabe slabe pa na vrh slapa oziroma potočka.

Njihova izdelava je manj kompleksna in cenejša, zato največ različnih proizvajalcev in modelov najdemo ravno med pretočnimi filtri. Praviloma so ti na voljo posamezno (samo filter) ter v setih (filter, črpalka, UV-C naprava), ki so praviloma precej cenejši.

Osnovi filter material predstavlja goba, ki nudi tako biološko, kot mehansko filtracijo. Filtri boljše kakovosti, imajo praviloma dodane še druge filter materiale.

 • metelice na vstopu vode v filter zadržijo največje delce (npr. drevesne liste, zaplate alg). Ker ne zadržijo manjših delcev (te zadrži groba goba), se ne zapacajo tako hitro, kot goba, ki zadrži tako manjše, kot večje delce. Interval čiščenja filtra je tako daljši
 • zeolit, sintrano steklo ali drugi filter materiali z veliko površino, so namenjeni biološki filtraciji vode. Imajo veliko večjo površino, kot goba, zato lahko gostijo več bakterij. Zaradi visoke cene materialov, jih vsebujejo predvsem filtri za manjše ribnike.
 • plavajoče kroglice ali drugi plavajoči filter materiali so odlični za aerobni del biološke filtracije vode. S stalnim obračanjem na vodni gladini, omogočajo bakterijam, ki se naselijo na njihovi površini stik s kisikom iz zraka, ter hranili iz vode. Za razgradnjo škodljivega amonijaka in nitrita bakterije potrebujejo kisik, zato višje vrednosti kisika pomenijo bolj učinkovito filtracijo.

Poleg originalnih filter materialov, lahko v filtre praviloma brez vsakršnih težav namestimo tudi dodatne, posebne filter materiale, kot je oglje (npr. po zdravljenju rib za vezavo ostankov zdravil) ali odstranjevalce fosfatov (v boju proti algam).

Nekateri, predvsem večji filtri, imajo posebne sisteme za bogatenje kisika ali omogočajo priklop zračne črpalke, ki v filter dovaja zrak ter zvišuje vrednost kisika v vodi. Ti sistemi so dobra alternativa plavajočim filter materialom, saj omogočajo koriščenje kisika vsem bakterijam v filtru, medtem ko so pri plavajočih filter materialih z dodatnim kisikom oskrbljene samo bakterije na kroglicah oziroma drugi vrsti materiala.

Kadar uporabljamo pretočne filtre na vrhu slapa oziroma potočka, moramo upoštevati, da z naraščanjem višinske razlike med gladino ribnika in nivojem vode v filtru, pada moč črpalke. Pri razlikah 1.5 m ali več, je boljše za potok uporabiti samostojno črpalko, saj padec pretoka črpalke zmanjšuje učinkovitost filtracije. Alternativa je sicer ločen nakup pretočnega filtra in močnejše črpalke, vendar je praviloma cenejša varianta nakup seta, ki vključuje tako filter, kot črpalko, ter nakup dodatno črpalke.

Tlačni filtri

Tlačni filtri so praviloma okrogle plastične posode s pokrovom za neprodušno zapiranje. Črpalka v ribniku potiska vodo po ceveh v filter in nazaj v ribnik. Celoten krog kroženja vode je tako zaprt. Nivo filtrirne posode tako ni pomemben, kar omogoča zakopavanje posode v zemljo, s čimer filter lažje skrijemo. Zaprtost sistema obenem omogoča, da je iztok vode višji od nivoja filtra. Iztok vode tako lahko speljemo na slap ali potoček.

Zaprtost sistema zagotavlja, da je filter popolnoma napolnjen z vodo. Ker je celoten filter material v stiku z vodo, je filtracija bolj učinkovita.

Večino tlačnih filtrov, je mogoče očistiti brez odpiranja. Mehanizmi se razlikujejo od proizvajalca, vsem pa je skupno, da ima pretočni filter poleg dotoka in iztoka voda še tretji priključek. Ob čiščenju filtra se voda namesto v iztok, ki vodi v ribnik, preusmeri na ta, tretji nastavek, preko katerega vodo z muljem usmerimo v kanalizacijo ali bližnjo cvetlično gredo.

Pretočni filtri so na voljo v zgrajenimi UV-C napravami, kot brez njih. Prodajajo se tako v setih s črpalko, kot brez nje. Tako kot pri pretočnih filtrih, tudi za tlačne velja, da z večanjem višinske razlike gladine ribnika in višine iztoka, pretok črpalke pada. Najbolj kakovostni seti, imajo priložene najnovejše črpalke z možnostjo regulacije pretoke, kar omogoča, da ima filter optimalen pretok vode, ne glede na izgube, ki bi bile posledica višinske razlike. Cenejši seti, ki imajo priložene klasične črpalke, teh možnosti nimajo, zato je pri višjih višinskih razlikah, priporočljiva uporaba samostojne črpalke, saj bi sicer zaradi manjšega pretoka vode skozi tlačni filter, bila pomembno zmanjšana tudi filtracijska sposobnost filtra.

Kratek pregled namesto zaključka

Prednosti Slabosti
Kompaktni filter Praktično nevidna namestitev – ker je v celoti potopljen v vodi, je težje dostopen za čiščenje

– dodatnih filter materialov praktično ni mogoče uporabiti

Pretočni filter – nizka cena
– možnost uporabe zračne črpalke za izboljšanje filtracije
– možnost uporabe posebnih, dodatnih filter materialov
– težko jih je povsem zakriti
Tlačni filter – možnost zelo dobrega skritja filtra
– enostavno čiščenje brez odpiranja
– višja cena
– vrednosti kisika so zaradi zaprtega sistema nižje
DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 11. 09. 2017 / Oprema

  Filtracija ribnikov

  Filtri so najpomembnejši del opreme vsakega ribnika. Čeprav poskušamo z ribniki posnemati naravo, kjer filtrov seveda ni, je med naravnimi in vrtnimi ribniki pomembna razlika. Število rib oziroma gostota poselitve je v vrtnih ribnikih veliko večja, kot v naravi.

  PREBERITE SI VEČ