Blog

  • 12. 10. 2023 / Oprema

    Osvetlitev akvarija

    Svetloba poganja življenje. Rastline v izjemnih odtenki, od zelene, oranžne, rdeče z vsemi vmesnimi niansami so odvisne od svetlobe, ki prodira skozi vodno gladino. Izbira primerne razsvetljave in ustreznih rastlin sta ključna dejavnika pri vzpostavitvi stabilnega akvarija brez neželenih alg.

    PREBERITE SI VEČ
  • 04. 10. 2023 / Gradnja

    Predstavitev projekta – KOI Ribnik (Rogaška)

    V začetku poletja 2023 smo postavili KOI ribnik v volumnu slabih 5.000 L. Kombinacija tlačnega filtra in filtracije preko dna zagotavlja kristalno čisto vodo, ob čemer smo uspeli tehniko skriti praktično v celoti.

    PREBERITE SI VEČ
  • 17. 04. 2023 / Ribe

    Ribe za vrtne ribnike

    Pozitivne učinke opazovanja vode in rib so poznali že v starem Egiptu. Mir in spokojnost, ki ju občutimo ob hranjenju rib tudi 3.500 let kasneje, sta še danes pomembna dejavnika pri odločitvi za ribnik.

    PREBERITE SI VEČ
  • 20. 11. 2022 / Rastline & ostali organizmi

    Cianobakterije

    Cianobakterije spadajo med najstarejše organizme na svetu. Prisotnost različnih barvil jim omogoča opravljanje fotosinteze, zaradi česar jih akvaristi pogosto zamenjajo za alge, ki se v akvarijih pojavijo zlasti kot turkizno zelene zaplate na pesku, rastlinah in dekoraciji.

    PREBERITE SI VEČ
  • 15. 07. 2022 / Ribe

    Kisik v ribnikih

    Brez kisika si življenja ni mogoče predstavljati. Če njegov delež v zraku znaša 20 %, je v vodi zaradi slabe topnosti njegova koncentracija 10.000-krat nižja. Ob visokih temperaturah so vodni organizmi pogosto soočeni s pomanjkanjem, kar lahko vodi v masovne pogine rib in drugih vodnih organizmov.

    PREBERITE SI VEČ
  • 08. 02. 2022 / Rastline & ostali organizmi

    Nitaste zelene alge

    Zelene nitaste alge prepoznamo po dolgih tankih nitih, ki se pritrjujejo na kamne, korenine, rastline in tehniko. V novo postavljenih akvarijih se praviloma pojavijo po izbruhu kremenastih alg, nekaterim akvaristom pa težave povzročajo tudi kasneje.

    PREBERITE SI VEČ