Predstavitev projekta – KOI Ribnik (Rogaška)

04. 10. 2023 / Gradnja

V začetku poletja 2023 smo postavili KOI ribnik v volumnu slabih 5.000 L. Kombinacija tlačnega filtra in filtracije preko dna zagotavlja kristalno čisto vodo, ob čemer smo uspeli tehniko skriti praktično v celoti.

Sam ribnik je umeščen med rob parcele in teraso ob družinski hiši, kar smo upoštevali tudi pri sami obliki ribnika. Struga potočka, ki teče po naravni vzpetini v ribnik je tako obrnjena proti terasi, s katere je mogoče prisluhniti žuborenju vode.

Zaradi naselitve KOI krapov, ki so bili izbira lastnice že v začetku, smo se odločili za navpično izvedbo sten ribnika. Ob omejenosti prostora smo na ta način pridobili potreben volumen (5.000 L), obenem pa je folija veliko manj osončena, s čimer močno zmanjšamo pojavljanje nitastih zelenih alg. Sam izkop smo zaradi nedostopnosti terena (zelenica je dostopna le skozi hišo ali preko zunanjih stopnic) izvedli ročno.

 

Za filtracijo ribnika skrbi kombinacija tlačnega filtra (Oase FiltroClear 19.000) in filtracije preko dna. Voda s pomočjo dveh črpalk potuje skozi 15 cm debelo plast peska različnih granulacij, v kateri so vzpostavljene aerobne in anaerobne cone. Za delovanje filtra, ki opravi še mehansko in UV-C filtracijo skrbi črpalka AquaMax Premium 12.000, ki z funkcijo »Seasonal Flow Control« omogoča prilagajanje moči črpalke temperaturi vode, s čimer dosežemo prihranek pri energiji. Iztok filtra je napeljan neposredno nazaj v ribnik, s čimer dosežemo kroženje vode brez motečega šumenja v nočnem času. Za delovanje potoka smo uporabili Oase AquaMax Eco C 12000, ki omogoča regulacijo pretoka s pomočjo pametnega telefona. Stranka tako poljubno nastavlja pretok, s čimer spreminja tudi intenzivnost šumenja. Odločitev za uporabo ločene črpalke se je kot pravilna odločitev potrdila že v prvi noči, ko je bližnji sosed prosil za izključitev delovanja potoka v nočnem času.

Obe črpalki, sta montirani izven ribnika (suhomontažna izvedba), s čimer omogočimo preprosto vzdrževanje in nevidnost cevi in električnih kablov. Celoten sistem cevi je tako povsem skrit in neviden očem –  zajem vode poteka skozi posebne module Oase Maxima, ki poskrbijo za dvignjeno dno. Cevi, napeljana skozi module, vodijo čez preboja folije, ki sta pod gladino vse do komore s črpalkama. Različna granulacija peska – od večje do postopno manjše, zagotovi dovolj površine za biološko filtracijo, obenem pa droben pesek v povsem zgornjem sloju, ne zaide v maxime ali črpalke.

Za varno rokovanje z vsemi napravami smo uporabili električne omarice Oase Inscenio, za katere je – podobno kot za tlačni filter – mogoče dobiti dekorativne pokrove v imitaciji skale. Omarica in filter sta tako povsem zakrita, ter se praktično zlijeta s kamni, ki smo jih uporabili pri izdelavi okolice in potoke. Za dodaten ambient ob posedanju na terasi poskrbi LED razsvetljava (Oase LunAqua) v enem izmed tolmunov potočka.

Za izdelavo roba ribnika in slapu smo uporabili Oase PondEdge. Sledilo je polaganje geotekstila (400g) in folije; zaradi številnih krivin smo se odločili za EPDM folijo Oasefol, ki se zaradi narave materiala (guma), veliko boljše upogiba, kot klasične PVC folije, s čimer se vidnost gub močno zmanjša.

Pri izdelavi potočka je nepogrešljiva zlasti pena Oase Foamfix, ki omogoča fiksiranje kamnov – tako velikih, težkih kosov, kot manjših le nekaj centimetrov velikih kosov, ki jih lepimo neposredno na folijo.

Po polnjenju z vodo smo naslednji dan dodali bakterije Special Blend Pond, ki z različnimi sevi foto in kemotrofnih bakterij pomagajo k hitrejši vzpostavitvi biološkega ravnovesja v ribniku. Po 4 tednih so bili naseljeni prebivalci – Butterfly KOI krapi. Za hranjenje lastnik uporablja Hikari Saki Balance. Okolico smo dodatno uredili s polaganjem travne ruše, dekorativnim kamenjem in zasaditvijo manjših grmov.

Ob obisku konec poletja smo se lahko prepričali o odličnem delovanju filtracije – ob kristalno čisti vodi je mogoče videti barve posameznih zrnc peska (za zgornji sloj smo uporabili granulacijo 3-8 mm), dekorativno kamenje in folija pa sta pokrita le z biofilmom.

 

 

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 03. 11. 2017 / Gradnja

  Folija za ribnik

  Vrtni ribnik lahko zgradimo na različne načine. Izdelava ribnika z namenskimi folijami, je najenostavnejša in najhitrejša varianta. O folijah - kakšne poznamo, v čem se razlikujejo, ter kakšne je najprimernejše za naš projekt - teče govor v tokratnem prispevku.

  PREBERITE SI VEČ
 • 02. 11. 2017 / Gradnja

  Gradnja ribnika

  Dišeči cvetovi mete, čudoviti cvetovi perunik, obiski žabic, kačjih pastirjev in drugih živali, ter pomirjujoč zvok vode, ki se pretaka po slapovih ali potočku. Pravilno zasnovan vrtni ribnik okolico obogati. Kako se lotiti samogradnje in kdaj je najboljše poiskati profesionalnega izvajalca?

  PREBERITE SI VEČ