Divje živorodke

08. 11. 2017 / Ribe

Akvarijske ribe živorodke so svoje ime prejele po posebnem načinu razmnoževanja - za razliko od večine rib se ne razmnožujejo z ikrami, ampak kotijo žive mladiče. Večina vrst je nezahtevnih, tako da lahko kotenje in rast mladic opazujejo tudi začetniki.

Večina akvaristov pod živorodkami pozna predvsem najbolj pogoste vrste – gupije, platije, mečke in molje, ki so desetletja veljali za tipične začetnike ribe. Popularnost, ki so si jo pridobile, je v kombinaciji z večanjem števila akvaristov, spodbujala vedno večje povpraševanje. Intenzivna vzgoja na Azijskih farmah, križanje v sorodstvu v želji po novih, čim bolj barvitih ribah niso vplivali samo na videz rib, ampak tudi na njihovo genetiko in imunsko odpornost. Začetniki, ki po nasvetu starejših akvaristov, kupijo gupije, so danes pogosto razočarani, saj njihovi ljubljenčki hitro podležejo boleznim, obljubljenih mladic pa praktično skoraj ni.

Čeprav za večino vrst, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju, verjetno še niste slišali, obstaja veliko živorodk, za katere velja povsem enako, kot je za gupije in ostale tipične vrste na začetku. So nezahtevne, dobro uspevajo v trši vodi, ki teče iz večine pip v Sloveniji, njihovo razmnoževanje pa je preprosto. Ker so redkejše, komercialno niso tako zanimive za vzgojo, zato so tudi veliko odpornejše, nekatere pa so tudi manjše, ter primerne tudi za manjše – nano akvarije. Resnično prave začetniške ribe.

Ureditev akvarija za živorodke

Večina živorodk prihaja iz severnega dela Južne Amerike, Srednje Amerike ali južnega dela Severne Amerike. Naseljujejo majhne potočke in ribnike, kjer je voda topla, trda in ima višjo pH vrednost. Poleg filtra, je obvezna oprema vsakega akvarija grelec.

Prve dni po kotitvi, mladice odraslim, tako samcev, kot samicam, predstavljajo hrano. Če želimo, da mladice preživijo, moramo v akvariju zagotoviti dovolj skrivališč, zato v ozadje ob ob stran zasadimo večje rastline (npr. rogljičasto praprot, vodoljube, javansko praprot, mahove, plavajoče rastline), ki bodo varovale mlade ribe. Sprednji del akvarija pustimo prazen –  tukaj bomo lahko opazovali osvajanje in šopirjenje samčkov.

Za prebivalce izberemo manjše ribe, ki jih ustreza trša in toplejša voda. Idealne sostanovalke so avstralske in novo gvinejske vrste (Ratherina werneri, Pseudomugil furcatus).

Prehrano v naravi večinoma sestavljajo ličinke žuželk ter alge. V akvariju jih hranimo s kakovostno suho hrano (priporočamo Dennerle Guppy booster), svežo zelenjavo (poparjena bučka, kumarica, solata, zelje). Za bolj izrazite barve lahko ponudimo zamrznjeno hrano (solinski rakci, samooki, ličinke komarjev).

Endlerjev gupi

Endlerjev gupi naseljuje tople, zaradi enoceličnih alg, zeleno obarvane vode na Severovzhodu Venezuele. Prepoznamo ga po intenzivnih, kovinskih odtenkih zelene, oranžne in modre barve, ki so verjetno posledica motnosti vode. Zaradi uničevanja naravnega prostora velja v naravi za ogroženo vrsto.

Ločevanje spola je preprosta – samci so močenje obarvani ter tudi do enkrat manjši od samic. Idealno razmerje v akvariju je 1:2 ali 1:3 v korist samic, s čimer preprečimo prekomerno nadlegovanje samic s strani samcev. Zaradi možnosti medsebojnega križanja, v akvariju ne naseljujemo navadnih in endlerjevih gupijev.

Samica endlerjevega gupija lahko enkrat mesečno. Število mladic je odvisno od starosti in velikosti samice, ter lahko znaša med 5 in 25 osebkov. Odstotek preživetih mladic je odvisen od velikosti in zaraščenosti akvarija ter števila rib (lačnih ust). Mladice že na začetku sprejemajo zdrobljene lističe ali navplije solinskih rakcev. Obarvanost dosežejo v 3 do 5 tednih.

Velikost ribeDo 4.5 cm (samice)
Minimalna velikost akvarija50 L
Temperatura24 - 30 °C
pH7.0 - 8.5
Trdota15 - 35 ° H

Girardinus metallicus

G. metallicus naseljuje stoječe in počasi tekoče vode Kostarika in Kube. V akvaristi se je vrsta pojavila hitro v začetku prejšnjega stoletja, vendar je hitro izginila. Akvaristi so jo ponovno “odkrili” po letu 1965, ko je dom dobila v Berlinskem akvariju, ki deluje znotraj živalskega vrta.

Samci so manjši od samic, skrajno spodnji del telesa, od glave do gonopodija (preobražene podrepne plavuti, ki služi kot spolni organ pri vseh živorodkah) pa je črn. V naravi občasno naseljuje delno slane habitate, zato lahko kot sostanovalce izberemo čmrljaste glavoče (Brachygobius xanthozonus). Tako kot pri ostalih živorodkah je tudi pri tej vrsti priporočljivo naseliti več samcev, kot samic.

Samica lahko koti vsakih 25 dni, število mladic pa je lahko med 15 in 30. Odstotek preživetih mladic je odvisen od velikosti in zaraščenosti akvarija ter števila rib (lačnih ust). Mladice že na začetku sprejemajo zdrobljene lističe ali navplije solinskih rakcev.

Velikost ribeDo 5 cm (samice)
Minimalna velikost akvarija40 L
Temperatura22 - 27 °C
pH6.5 - 8.0
Trdota8 - 20 ° H

Heterandria formosa

H. formosa prihaja iz ZDA in je najmanjša poznana živorodka na svetu. Naseljuje plitke, stoječe in močno zaraščene vode Južne Karoline in Floride. Z velikostjo 2 cm (samci) oziroma (3.5 cm) je ena najmanjših vrst živorodk, primerna tudi za nano akvarije volumna 20 litrov ali več.

Samci so, podobno kot pri ostalih vrstah manjši, zaradi majhnosti pa je njihov gonopodij izredno velik ter zlahka prepoznaven. V manjših akvarijih lahko kot sostanovalce naselimo kozice ali Sulawesi živorodne polže, v večjih pa izberemo miroljubne, manjše ribe, ki niso preveč živahne.

Razmnoževanje H. formosa je zaradi majhnosti nekoliko posebno. Zarodki se v samici razvijajo ves čas, tako da novo mladico opazimo vsake 2 do 3 dni. Mladice so ob rojstvu že tako velike, da sprejemajo zdrobljeno suho hrano. Preostale, odrasle ribe jih večinoma ne poskušajo pojesti.

Velikost ribeDo 3.5 cm (samice)
Minimalna velikost akvarija20 L
Temperatura20 - 28 °C
pH7.0 - 8.0
Trdota5 - 20 ° H

Neoheterandria elegans

N. elegans prihaja iz severozahodne Kolumbije. Z velikostjo do 2.5 cm je odlična riba, primerna tudi za manjše, nano akvarije.

Samci se od samic razlikujejo v velikosti ter gonopodiju. V manjših akvarijih jih je najboljše gojiti samostojno. Akvarij v katerega jih bomo naselili, naj bo gosteje zaraščen ter ima primeren filter, saj je vrsta nekoliko bolj občutljiva na kakovost vode.

Podobno kot pri H. formosa, je tudi pri N. elegans razmnoževanje zaradi majhnosti nekoliko spremenjeno. Mladice velikosti 2-3 mm se kotijo v časovnih presledkih nekaj dni.

Velikost ribeDo 2.5 cm (samice)
Minimalna velikost akvarija25 L
Temperatura24 - 30 °C
pH7.0 - 8.0
Trdota5 - 20 ° H

 

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 26. 10. 2021 / Akvaristika Ribe

  Ribe za začetnike

  Uspešno ste postavili prvi akvarij, zasadili rastline in prebrodili začetno obdobje utekanja (ciklanja). Napočil je čas za naselitev rib, toda katere izbrati? Tokrat predstavljamo 5 nezahtevnih akvarijskih rib, primernih za začetnike.

  PREBERITE SI VEČ
 • 24. 11. 2018 / Ribe

  Algojedi organizmi v akvariju

  Med algojedci ali "akvarijski čistilci", kot jih pogosto imenujejo začetniki, najdemo od 3 cm velikih polžkov do 30 centimeterskih oklepničarjev. Katere izbrati in katerim se je najbolje izogniti?

  PREBERITE SI VEČ