Ribe za začetnike

26. 10. 2021 / Akvaristika Ribe

Uspešno ste postavili prvi akvarij, zasadili rastline in prebrodili začetno obdobje utekanja (ciklanja). Napočil je čas za naselitev rib, toda katere izbrati? Tokrat predstavljamo 5 nezahtevnih akvarijskih rib, primernih za začetnike.

Kardinalka (Tanichthys albonubes)

Kardinalka je do 4 cm velika mrenica, ki na prvi pogled morda spominja na neonko (včasih so jo imenovali tudi neonka revežev, saj je zaradi enostavnega razmnoževanja bila veliko cenejša). V naravi jo najdemo v gorskih predelih Vietnama in Kitajske, kjer naseljuje pretežno hladnejše, gozdne potočke. Ustreza jih tako mehka, kot trda voda, v primeru gojenja s podobnimi, hladnovodnimi ribami pa sploh ne potrebuje grelca. Ob naravni različici je priljubljena še zlata kardinalka z rumeno zlatim telesom. Naseljujejo jih v jati, vsaj 6 primerkov.

Ob ugodnih pogojih (kvalitetna prehrana, nekoliko mehkejša voda) bo v akvariju prihajalo do občasnega odlaganja iker. Preživetje mladic je odvisno zlasti od zaraščenosti akvarija (posebej primerni so mahovi – npr. javanski mah) in izbire ostalih sostanovalcev, a občasno lahko vseeno naletimo na kakšno mladico.

Minimalna velikost akvarija: 60 cm (50L)

Primerni, nezahtevni sostanovalci (trša voda): navadna cebrica
Primerni, nezahtevni sostanovalci (mehkejša voda): škrlatna mrenica, riževka, neonska mavričarka, trnooka, siamska bojna ribica, ustnati nitkar

Indijska mrenica (Pethia conchonius)

Indijska mrenica je še eden izmed izmed predstavnikov krapovcev (najbolj znana sta verjetno krap in zlata ribica). Z velikostjo do 8 centimetrov je primerna za nekoliko večje akvarije. V naravi naseljuje široko območje vse od Pakistana do Bangladeša, zaradi široke geografske razširjenosti pa je pri divjih populacijah prisotna velika variabilnost v barvah, v manjšem obsegu pa tudi velikost. V akvaristiki so prisotne zlasti rumene, oranžne in rdeče variante, ki imajo pogosto na koncu telesa črno piko. Naselijo jih v jati, vsaj 6 primerkov.

Podobno, kot pri kardinalki lahko tudi pri Indijskih mrenicah občasno opazimo kakšno mladico.

Minimalna velikost akvarija: 80 cm (100L)

Primerni, nezahtevni sostanovalci (trša voda): navadna cebrica, modri nitkar, biserni nitkar
Primerni, nezahtevni sostanovalci (mehkejša voda): škrlatna mrenica, rdečeglava mrenica, zlata mrenica, neonska mavričarka, pakistanska činklja, trnooke ipd.

Pristela (Pristella maxillaris)

 

Pristela je predstavnica karacinidov (mednje spadajo neonke, piraje in številne druge ribe iz Južne Amerike). Podobno kot večina sorodnic je tudi ta hitra, neprestano aktivna riba, ki popestri dogajanje v akvariju. Poleg naravne, delno prozorne različice je med akvaristi priljubljena zlata (albino) različica z rumeno belim telesom in rdečimi očmi. Naselimo jih v jati, vsaj 6 primerkov.

Minimalna velikost akvarija: 50 cm (60L)

Primerni, nezahtevni sostanovalci (trša voda): steklene tetre, kresničke, bakrene tetre, bakreni oklepni somiči, tričrti oklepni somiči
Primerni, nezahtevni sostanovalci (mehkejša voda): citronska tetra, črna neonka, črna in rdeča fantom tetra, rožnata tetra, pritlikava rdeča tetra

Kolumbijska tetra (Hyphessobrycon columbianus)

Kolumbijska tetra je še ena predstavnica karacinidov. Mladi osebki so neatraktivne, sive barve, se postopoma prelevijo v čudovite ribe, ki hitro pritegnejo pogled. Telo je kovinsko modro, z rdeče obarvanimi plavutmi. Z velikostjo do 7 cm spada med nekoliko večje, robustnejše tetre, ki jih lahko kombiniramo tudi z večjimi tetrami ali ostrižniki. Naselimo jih v jati vsaj 10 primerkov.

Minimalna velikost akvarija: 80 cm (100L)

Primerni, nezahtevni sostanovalci (trša voda): rdečeoka tetra, serpa, žalovalka, bronasti oklepni somič, trnati somček, pingvin tetra, Pleco L340, rogatec
Primerni, nezahtevni sostanovalci (mehkejša voda): citronska tetra, rožnata tetra, skalarka

Endlerjev gupi (Poecilia wingei)

Endlerjev gupi je manjši sorodnik veliko bolj znanega gupija (Poecilia reticulata). Kot pri večini živorodk je tudi pri tej vrsti živorodk izrazit spolni dimorfizem. – samci so manjši in barviti (prevladujejo rdeče, zelene, črne, rumene barve). V primerjavi z navadnim gupijem so Endlerjevi gupiji odpornejši, svojih potomcev pa praviloma ne jedo. Dodajanje soli praviloma ni potrebno, prenesejo pa tudi nekoliko mehkejšo in pH nevtralno vodo.

V primeru gojenja z drugimi ribami je delež preživelih mladic manjši. Kombiniranje z navadnimi gupiji ni priporočljivo, saj lahko pride do nastanka križancev.

Minimalna velikost akvarija: 50 cm (40L)

Primerni, nezahtevni sostanovalci (trda voda): pristela, bronasti oklepni somič
Primerni, nezahtevni sostanovalci (srednje trda voda): pristela, pritlikavi oklepni somič, novogvinejska modroočka

Druge ribe

Zgoraj naštete ribe so izbrane glede na štiri dejavnike (podobno je označena zahtevnost tudi v opisih rib na naši strani):

– prilagodljivost na različne parametre vode (trdota, pH)
– prehranske navade
– dovzetnost na bolezni
– drugi dejavniki (npr. agresivnost, posebno socialno obnašanje ipd.)

Kot nezahtevne ribe so tako označene ribe, ki v naravi poseljujejo različna območja oziroma imajo širok razpon glede parametrov vode. Gojimo jih tako lahko v običajni vodovodni vodi, brez spreminjanja parametrov. Pri prehrani so izbrane ribe, ki brez težav sprejemajo komercialno, suho hrano. Ob pravilni oskrbi; torej prilagoditvi parametrov vode, ureditvi akvarija in prehrani prilagojeni posamezni vrsti, lahko začetnik brez težav goji tudi zahtevnejše ribe.

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 24. 11. 2018 / Ribe

  Algojedi organizmi v akvariju

  Med algojedci ali "akvarijski čistilci", kot jih pogosto imenujejo začetniki, najdemo od 3 cm velikih polžkov do 30 centimeterskih oklepničarjev. Katere izbrati in katerim se je najbolje izogniti?

  PREBERITE SI VEČ
 • 17. 08. 2018 / Ribe

  Probiotiki in prebiotiki v prehrani rib

  Kakovostna prehrana in primerno okolje sta ključna dejavnika, ki vplivata na odpornost in zdravje rib. Kakšno vlogo igrajo pri tem probiotiki in kaj sploh so?

  PREBERITE SI VEČ