Algojedi organizmi v akvariju

24. 11. 2018 / Ribe

Med algojedci ali "akvarijski čistilci", kot jih pogosto imenujejo začetniki, najdemo od 3 cm velikih polžkov do 30 centimeterskih oklepničarjev. Katere izbrati in katerim se je najbolje izogniti?

Primerna izbira opreme, rastlin in prebivalcev ter redno vzdrževanje (menjava vode, gnojenje, obrezovanje rastlin) so osnova vsakega zdravega akvarija. Ob izbruhu alg najprej poskusimo poiskati in odpraviti vzroke za njihov pojav. Zgolj dodajanje velike armade algojedcev bo namreč še dodatno obremenilo akvarij, obenem pa se lahko po izginotju alg pojavi težava s prehrano novih prebivalcev.

Šele ko opravimo osnovni vzrok, lahko razmišljamo o algojedih ribah, polžih ali kozicah. Ti naj bodo tako le obrobni pomočniki, ki pojedo preostanek alg in postavijo piko na i videzu akvarija.

Polži Neritine

Neritine niso le koristni, ampak tudi atraktivni prebivalci akvarijev. Na sliki je vrsta Neritina turrita

Neritine ali turbo polži spadajo med najboljše algojede polže. Do 3 cm veliki polži jedo zelene alge ter diatomeje (rjave alge), medtem ko jih rastline ne zanimajo. V sladki vodi se ne razmnožujejo, zato je strah pred morebitno invazijo polžev povsem odveč. V primeru pomanjkanja alg jim lahko ponudimo bučke, kumarice, solato ali drugo zelenjavo.

Polže lahko naselimo v vse akvarije z mirnimi ribami. Neprimerni sostanovalci so zlasti polžojede ribe (činklje, napihovalke) ter velike, agresivne ribe.

Prednosti: odlični algojedci, primerni tudi za najmanjše akvarije, njihova naselitev praktično ne pomeni dodatno obremenitve akvarija, ustreza jim tako trda kot mehka voda
Slabosti: niso primerni za odprte akvarije (radi gredo na izlete)

Minimalna velikost akvarija: 10 L
pH: 6.2 – 7.8
Trdota: 3-20 GH
Gostota naselitve: 1 kom / 10 – 15 L

Amano kozice

Amano kozice (Caridina multidentata) so ime prejele po japonskem mojstru AquaScapinga, Takashu Amanu, ki jih je uporabljal kot algojedce v svojih akvarijih. Do 5 cm velike kozice jedo praktično vse vrste alg. V primeru pomanjkanja alg amano kozice jedo ribjo hrano, poparjene bučke, kumarice, solato in drugo zelenjavo.

Prednosti: odlični algojedci, njihova naselitev praktično ne pomeni dodatno obremenitve akvarija, ustreza jim tako trda kot mehka voda
Slabosti: niso primerni za odprte akvarije (rade skačejo ven)

Minimalna velikost akvarija: 40 L
pH: 6.0 – 8
Trdota: 3-25 GH
Gostota naselitve: 1 kom / 10 – 15 L

Pritlikavi prisesnik

Z imenom pritlikavi prisesnik označujemo majhne južno ameriške ribe rodu Otocinclus. Do 4 cm velike ribe (nekatere vrste so tudi večje, a so dražje in redko dobavljive) jedo zelene in rjave alge (diatomeje), rastlin pa se ob zadostni količini hrane ne dotaknejo (v primeru lakote začno strgati trše rastline, kot so npr. suličarke). V akvarijih jih naseljujemo v jati (vsaj 5 primerkov).

Čeprav se v akvarijih lahko razmnožujejo, večina prisesnikov prihaja iz narave. Kombinacija stresa pri transportu in neprimerne prehrane (ob algah pomemben vir prehrane sestavlja biofilm – plast mikroorganizmov, ki se razvije na koreninah) pogosto vodita do oslabljenih in shujšanih rib, zato je previdnost pri nakupu še posebej pomembna. Slabotnih in shujšanih osebkov ne kupujemo, saj jih tudi ob optimalih pogojih težko obdržimo.

Zaradi občutljivosti so prisesniki primerni predvsem za starejše, dlje časa vzpostavljene akvarije z mehko vodo. V primeru pomanjkanja alg jim lahko ponudimo poparjeno bučko, kumarico ali drugo zelenjavo. Industrijske hrane praviloma ne jedo.

Minimalna velikost akvarija: 60 L
pH: 5.5 – 7.5
Trdota: 1-12 GH
Gostota naselitve: 1 kom / 15-20 L

Prednosti: odličen algojedec
Slabosti: primeren le za mehkejšo in kislo vodo, potrebuje utečen in stabilen akvarij, ob pomanjkanju alg težko sprejema drugo hrano

Ploščate činklje

Pod ploščate činklje uvrščamo jugovzhodne Azijske ribe (najpogostejši so predstavniki rodu Sewellia). Do 6 cm velike ribe večinoma prihajajo iz hitro tekočih, s kisikom bogatih manjših potokov, kjer strgajo zelene, rjave alge in biofilm. V akvariju jih lahko naselimo posamično ali v skupini nekaj primerkov. Rastlin ne poškodujejo.

V akvariju se bodo metuljčki prehranjevanje s strganjem zelenih in rjavih alg (diatomej), medtem ko rastlin ne bodo poškodovali. Čeprav se v naravi prehranjujejo z biofilmom, v akvariju ta ni tako nujno potreben, kot pri prisesnikih. V primeru pomanjkanja alg jedo industrijsko hrano (npr. Dr. Bassleer Green).

Minimalna velikost akvarija: 60 L
pH: 6.5 – 7.5
Trdota: 2-12 GH
Gostota naselitve: 1 kom / 40 – 80 L

Prednosti: odporne na bolezni
Slabosti: zaradi oblike telesa težko strga alge z manjših rastlin in določene dekoracije

 

Lisičke

Indijska, (Crossocheilus latius), siamska (Crossocheilus oblongus) in tajska lisička (Crossocheilus reticulatus) so ob rogatcih najpogosteje prodajani algojedki, čeprav sta zaradi velikosti in socialnega obnašanja povsem neprimerni za večino povprečnih akvarijev. Prehranjujejo se z zelenimi, rjavimi in rdečimi algami, pri čemer so najbolj učinkoviti mlajši osebki. Rastlin ne poškodujejo.

Za do 15 cm velike ribe je značilno socialno obnašanje, zaradi česar je potrebno naseljevanje v jatah. V praksi se večina lisičk naseli posamično, pri čemer pogosto prihaja do agresije do drugih vrst. Ob algah dobro sprejemajo suho in zamrznjeno hrano kot tudi zelenjavo.

Minimalna velikost akvarija: 350 L
pH: 6.0 – 7.5
Trdota: 2-15 GH
Gostota naselitve: 1 kom / 50 – 80 L

Prednosti: odporne na bolezni, brez težav sprejemajo tudi drugo hrano
Slabosti: starejši osebki se raje, kot z algami prehranjujejo z drugo hrano, velikost

Rogatci

Rogatci (Ancistrus sp.) so najpogostejši predstavniki oklepničarjev. Do 13 cm velike ribe se prehranjujejo z zelenimi in rjavimi algami in načeloma rastlin ne poškodujejo (ob pomanjkanju alg in neprimerni prehrani s premalo rastlinskih sestavin lahko začno strgati rastline).

Minimalna velikost akvarija: 60 L
pH: 5.5 – 7.5
Trdota: 3-15 GH
Gostota naselitve: 1 kom / 40 – 80 L

Prednosti: odporni proti bolezni, brez težav sprejemajo tudi drugo hrano
Slabosti: zaradi velikosti težko strga alge z manjših rastlin in dekoracije, če ima možnost se raje kot z algami prehranjuje s suho hrano

Navadni oklepničar

Navadni oklepničar (Hypostomus plecostomus) je v mladosti podoben rogatcem, zaradi česar jih nekateri trgovci pogosto (ne) vede zamenjajo. V mladosti se ribe prehranjujejo z rjavimi in zelenimi algami, odrasli osebki (zrastejo do 25cm) pa v akvariju jedo vso hrano.

Minimalna velikost akvarija: 300 L
pH: 6.5 – 8
Trdota: 3-15 GH
Gostota naselitve: 1 kom / 300 – 800 L

Prednosti: odporni proti bolezni
Slabosti: zaradi velikosti odrasli osebki niso učinkoviti, obenem z iztrebki obremenjujejo vodo

Praskač

Praskač (Gyrinocheilus aymonieri) prihaja iz Tajske, Kambodže in Vietnama. S svojimi 30 centimetri in teritorialnim obnašanjem je primeren le velike akvarije. Mladi osebki se prehranjujejo z rjavimi in zelenimi algami, medtem ko odrasli potrebujejo več beljakovin in jim bolj ustreza mesna prehrana.

Minimalna velikost akvarija: 450 L
pH: 5.5 – 8
Trdota: 3-20 GH
Gostota naselitve: 1 kom / 100 L

Prednosti: /
Slabosti: velikost, teritorialno obnašanje, radi se prisesajo na druge ribe

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 26. 10. 2021 / Akvaristika Ribe

  Ribe za začetnike

  Uspešno ste postavili prvi akvarij, zasadili rastline in prebrodili začetno obdobje utekanja (ciklanja). Napočil je čas za naselitev rib, toda katere izbrati? Tokrat predstavljamo 5 nezahtevnih akvarijskih rib, primernih za začetnike.

  PREBERITE SI VEČ
 • 17. 08. 2018 / Ribe

  Probiotiki in prebiotiki v prehrani rib

  Kakovostna prehrana in primerno okolje sta ključna dejavnika, ki vplivata na odpornost in zdravje rib. Kakšno vlogo igrajo pri tem probiotiki in kaj sploh so?

  PREBERITE SI VEČ