Hyphessobrycon heliacus

11. 09. 2017 / Ribe

Hyphessobrycon heliacus oziroma Kitty tetra ima zagotovo eno izmed najbolj ljubkih imen med vsemi tetrami. Ob pogledu na pusto obarvane mladice, bi akvarist hitro pomislil, da je to tudi edina ljubka stvar na njih.

Slednje na srečo velja samo do dobe odraščanja, ko se samci prelevijo v prave lepotce z zlato obarvanim telesom in oranžno obarvanimi plavutmi. Vsekakor čudovita lepotica, ki se jo splača podrobneje spoznati.

Prvi zmenek s Kitty tetrami so raziskovalci iz Sao Paolske univerze imeli 21. februarja 1998, ko naj bi v spodnjem porečju Rio Tapajos ulovili prve primerke. Latinsko ime si je vrsta prislužila 4 leta kasneje, v akvarističnih trgovinah pa se je začela pojavljati šele pred kratkim.

Zlato rumena obarvanost samcev, po kateri je bila vrsta tudi poimenovana (Helios je Grški bog sonca) je rezervirana samo za odrasle samce. Samice so nekoliko manjše ter sivo – kremaste barve, kar omogoča enostavno ločevanje spolov.

Kitty tetre so miroljubne jatne ribe, primerne za akvarije od 80 litrov dalje. Idealni sostanovalci so tetre, oklepni somiči in pritlikavi ostrižniki. Parametri vode so podobni, kot za ostale južno ameriške tetre (pH 6 – 7.5, trdota 5-15 dGH, temperatura 22 – 26 °C), enako pa velja tudi glede prehrane. Sprejemajo tako suho, kot zamrznjeno hrano (vode bolhe, solinski rakci).

Slovensko ime: /
Latinsko ime: Hyphessobrycon heliacus
Izvor: Južna Amerika
Velikost: do 4cm
Min. velikost akvarija: 60l
pH: 6 – 7,5
Trdota: 5 – 15 dGH
Prehrana: lističi, majhne granule, zamrznjena hrana

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 24. 11. 2018 / Ribe

  Algojedi organizmi v akvariju

  Med algojedci ali "akvarijski čistilci", kot jih pogosto imenujejo začetniki, najdemo od 3 cm velikih polžkov do 30 centimeterskih oklepničarjev. Katere izbrati in katerim se je najbolje izogniti?

  PREBERITE SI VEČ
 • 17. 08. 2018 / Ribe

  Probiotiki in prebiotiki v prehrani rib

  Kakovostna prehrana in primerno okolje sta ključna dejavnika, ki vplivata na odpornost in zdravje rib. Kakšno vlogo igrajo pri tem probiotiki in kaj sploh so?

  PREBERITE SI VEČ