Postavitev akvarija

18. 10. 2017 / Ureditev

Kratki vodič po postavitvi in ureditvi manjših akvarijev po posameznih stopnjah.

1. Odprtje embalaže

Kartonsko škatlo z akvarijem previdno odpremo. Z akvarija odstranimo pokrov, filter in grelec, ter preverimo ali je steklo poškodovano. Akvarijsko steklo lahko očistimo s čisto bombažno krpo, pri čemer ne uporabimo nobenih čistil. 

2. Postavitev akvarija na primerno mesto

Akvarij postavimo na primerno mesto, kjer ne bo neposredne sončne svetlobe. Če ne uporabimo akvarijskih omaric, preverimo, ali je omarica dovolj vzdržljiva. Podatke, koliko teže mora vzdržati omarica za posamezno velikost akvarija, najdete v spodnji tabeli. Če akvarij nima plastičnega okvirja, med steklo in omarico položimo posebno penasto podlogo, ki prepreči lom stekla zaradi ne neravne podlage. 

Prostornina akvarijaTeža polnega akvarija
25L35 kg
40L60 kg
55L70 kg
110 L140 kg

3. Izbira in namestitev dekoracije

Pesek, kamenje ter korenine predstavljajo osnovno postavitev akvarija (HardScape). Pri izbiri peska moramo biti pozorni predvsem na sestavo ter granulacijo, barvo pa izberemo glede na svoj okus (na belem pesku se mulj in druga umazanija prej opazi, zato je na začetku bolje razmisliti o temnejših tonih). Apnenčasti peski vplivajo na trdoto in pH vode, zato je bolje uporabiti peske iz magmatskih kamnin, ki ne vplivajo na vodo. Pregrobi in preostri peski lahko poškodujejo občutljive brčice talnih rib, medtem ko preveč fini (mivka) ovirajo pretok hranilnih snovi, s čimer je rast rastlin slabša. Idealna granulacija z vidika pretoka hranil ter varnosti akvarijskih prebivalcev je med 0.2 in 2 mm. 

Večino peskov (izjema so zaradi specifične proizvodnje Dennerle peski) je pred uporabo potrebno oprati, saj med transportom zaradi drgnjenja nastane prah. 

V večjih, kjer želimo imeti več rastlin, je pod peskom priporočljivo uporabiti hranilno podlago. Ta bo od samega začetka rastline oskrbovala s potrebnimi hranilnimi snovmi, zaradi česar se bodo rastline hitreje prilagodile na novo okolje, ter začele z rastjo. Ker hranilna podlaga ne “propade”, če tudi je na začetku ne uporabimo, je smiselna njena uporaba tudi takrat, ko na začetku nismo prepričani, ali bo akvarij kdaj kasneje bolj bogato zaraščen. 

Količino potrebnega peska in hranilne podlage si lahko ogledate v spodnji tabeli. 

Pesek, korenine, kamenje ter hranilno podlago lahko kupite posamezno, v spletni trgovini pa imamo tudi že vnaprej pripravljene pakete dekoracije, posebej prilagojene velikosti posameznega akvarija. 

Prostornina akvarijaPotrebna količina peskaPotrebna količina hranilne podlage
25L5 kg1,5 kg
40L10 kg2 kg
55L10 kg2,5 kg
110 L20 kg5 kg

4. Izbira in zasaditev rastlin

Rastline v akvariju ne proizvajajo le kisika, ampak z rastjo porabljajo in vežejo široko paleto škodljivih snovi, od težkih kovin in pesticidov, do nitrata in fosfata. V akvariju tako nimajo samo dekorativne vloge, ampak ribam nudijo tudi skrivališča ter agresivnejšim ribam razmejujejo teritorije.

Težave z rastjo rastlin, ki jih imajo nekateri akvaristi, so povezane predvsem z izbiro neustreznih, zahtevnejših rastlin, ki pogosto potrebujejo veliko svetlobe in visoke vrednosti CO2. Ob izbiri primernih, nezahtevnih rastlin, ne bo akvarij sami vizualno lepši, ampak predvsem bolj stabilen, ribice in ostali prebivalci, pa se bodo počutili boljše.

V opisu rastlin v spletni trgovini najdete podatke o zahtevnosti, potrebi po svetlob ter CO2-ju. Za začetek priporočamo, da izberete nezahtevne rastline, ki potrebujejo šibko do srednje močno svetlobo, ter CO2 med 0 in 20 mg/L. Za začetnike imamo v ponudbi tudi posebej pripravljene sete nezahtevnih rastlin, posebej prilagojene velikosti posameznega akvarija.

Ko smo s postavljeno dekoracijo zadovoljni sledi zasaditev rastlin. Rastline lahko, glede na vrsto, sadimo v pesek ali navežemo na dekoracijo (kamne, korenino). Pri rastlinah, ki se sadijo v pesek, to odstranimo iz plastične košarice, odstranimo volno iz korenin, ter rastlino zasadimo v pesek, kot bi sadili kopenske rastline v zemljo. Če uporabimo in vitro rastline, posodico odpremo ter gel pod tekočo vodo izperemo iz rastline. 

Za pritrjevanje rastlin na dekoracijo (pritrjujejo se Anubiasi, mahovi) uporabimo sukanec, s katerim preprosto zavežemo rastlino k podlagi. Po 2 do 3 mesecih, se rastlina s pomočjo korenin pritrdi na podlago, zato lahko sukanec odstranimo. Če sajenje traja dalj časa (več kot 10 minut), rastline med sajenjem vsake toliko popršimo ali poškropimo z vodo, s čimer preprečimo, da se ne izsušijo. 

5. Namestitev akvarijske tehnike

Zdaj je čas za namestitev tehnike. Če je potrebno, na filter pritrdimo potrebne priključke, ter ga namestimo v kot akvarija. Iz embalaže vzamemo grelec, nanj pritrdimo priseske ter ga namestimo poleg filtra. 

6. Točenje vode

Po namestitvi opreme je čas za točenje vode. Da tok vode preveč ne spreminja peska, je priporočljiva uporabiti plastično posodico ali manjši krožnik, na katerega potem nalivamo vodo. Voda, ki jo nalivamo, naj bo sobne temperature. 

Vodo nalijemo en ali dva cm pod zgornjim robom stekla, tako da bo voda segala čez spodnji rob pokrova. Črta vodnega kamna, ki bo nastajala na nivoju gladine tako ne bo vidna. Po točenju dodamo v vodo sredstvo za pripravo vode, ki nevtralizira agresiven klor in težke kovine. 

7. Priključitev tehnike

Filter in grelec morata delovati stalno – 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Za delovanje svetil je najboljša izbira uporaba časovne ure (timmerja), ki samodejno vklopi ter izklopi svetila. Pri ročnem vklapljanju in izklapljanju namreč hitro pride do predolgega ali prekratkega časa osvetlitve, kar pomeni neravnovesje, ki ga alge hitro izrabijo. Akvarij naj bo osvetljen 7-9 ur dnevno, lahko tudi v dveh intervalih (npr. 8-12, 14-18).

8. Ciklanje

Po postavitvi akvarija je čas za biološko vzpostavitev akvarija. Bakterijske kulture, ki opravljajo biološko filtracijo v akvariju, potrebujejo cca 20 do 25 dni, da se namnožijo v dovolj velike populacije. V vmesnem času vsake 2 do 3 dni “nahranimo” akvarij s ščepcem hrane, ki služi kot hrana bakterijam. Za hitrejše ciklanje lahko nekaj ur po točenju v akvarij dodamo žive bakterije, ki bodo za nekaj dni pospešile postopek utekanja. 

9. Naselitev prebivalcev

Ko je akvarij biološko uravnotežen, je čas za naselitev prvih prebivalcev. Pred nakupom rib menjamo polovico vode, ter odstranimo morebitno hrano, ki je ostala nepredelana. 

 

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

  • 10. 10. 2017 / Ureditev

    Listje v akvariju

    Trgatve se počasi zaključujejo, gozd pa se spreminja v čudovito paleto različnih odtenkov rumene, rdeče in oranžne barve.  Ob nabiranju kostanjev je zdaj pravi čas, da si naberete letno zalogo listja za svoj akvarij.

    PREBERITE SI VEČ