Vodne bolhe so ena izmed najstarejših hran za akvarijske ribe. Pred masovno proizvodnjo hran v lističih in briketih ter desetletja pred zamrznjeno hrano je bilo lovljenje ali gojenje vodnih bolh osnovno opravilo vsakega akvarista. Kot prva alternativa živim, so proizvajalci hran na trg ponudili liofilizirane (posušene) bolhe, ki pa jih ribe, za razliko od drugih vrst hrane (npr. tubifeksov, trzač) ne sprejemajo najbolje, saj so zaradi oklepa dokaj trde. Najboljšo alternativo gojenju tako predstavlja hranjenje z zamrznjenimi bolhami, saj jih ribe zelo dobro sprejemajo.
Danes poznamo več kot 650 različnih vrst vodnih bolh (samo pri nas jih je več kot 50), ki jih v osnovi delimo na plenilske in filtratorske vrste. Pogostejše in za akvaristično prehrano rib pomembnejše, so filtratorske vrste. Te se prehranjujejo s filtriranjem vode, glavna hrana pa so predvsem enocelične alge. Tako ni presenečenje, da se v manjših kotanjah najprej pojavi zelena voda (enocelične alge), hitro pa ji sledijo vodne bolhe in samooki. Še dve zanimivosti; vodne bolhe se razmnožujejo tako spolno, kot nespolno (iz neoplojenih jajčec nastajajo kloni samice), njihova prisotnost pa je znak čiste in kvalitetne vode.
V primerjavi z drugimi vrstami hran, so vodne bolhe revnejše z beljakovinami in bogate z vlakninami (pomemben je predvsem hitin iz oklepa). Hranjenje z vodnimi bolhami ima tako številne pozitivne učinke:
- visok delež vlaknin za boljšo prebavo
- vpliva na imunski sistem rib
Zaradi velikosti so vodne bolhe odlična hrana tako za manjše ribe, kot so živorodke (npr. gupiji), tetre (npr. neonke), pritlikavi ostrižniki (npr. apistograme, pavlinčki), oklepni somiči, kot tudi večje ribe (npr. diskusi).
V ponudbi imamo 100g pakiranja
- Vodne bolhe (čokoladica)
- Vodne bolhe (blister)
Kakšna je razlika med pakiranji blister ali čokoladica?
Blister pakiranje pomeni, da je 100g ploščica razdeljena v 24 samostojnih porcij. Porcije so, podobno kot zdravila, vsaka ločena v svoji posodici, vse pa so na zgornji strani zalepljene z aluminijasto folijo. Ko porcijo porabimo so ostale še vedno neprodušno originalno zaprte.
Pakiranje Čokoladica spominja na, kot že samo ime pove, čokolade. Tablica, pakirana v vrečko s patentom je tukaj tako v enem kosu, porcije pa dobimo z lomljenjem. Prednost tovrstnega pakiranja je predvsem v tem, da se hrana brizga skozi eno šobo, medtem, ko se pri blister pakiranju vsaka porcija brizga skozi samostojno šobo. Čokoladice tako vsebujejo manj razkosanih živali.