Bradate alge v akvariju

13. 10. 2017 / Rastline & ostali organizmi

Bradate alge so verjetno najbolj nadležne alge, ki lahko doletijo domač akvarij. Cofki različnih temno rjavih do sivih odtenkov, se pojavljajo predvsem na listih počasi rastočih rastlin (Anubiasi) ter dekoraciji - predvsem koreninah in kamnih.

Bradate alge so pravzaprav večja skupina rdečih alg Rhodophyta. Večina vrst je prisotnih v morju, manjši del, sladkovodnih, pa naseljuje predvsem hitro tekoče habitate. Barve alg se, glede na vrsto razlikujejo med temno zeleno, rjavo, sivo in črno. Če se želite prepričati, ali so cofkom podobne alge resnično bradate, jih potopimo v alkohol, kjer se bodo obarvale rdeče. Alge najpogosteje rastejo na robovih listov Anubiasov, vodnih čaš, vallisnerij ali drugih počasi rastočih rastlin, na opremi, koreninah, kamnih in tudi posameznih granulah peska večjih granulacij.

Razlogi za nastanek alg

Bradate alge se pojavljajo v različnih ureditvah akvarijev – tako v akvarijih brez ali z zelo malo rastlinami, kot rastlinskih akvarijih. V prvih je posledica pojavljanja predvsem veliko hranil (fosfata in nitrata), ki predstavljata hranilo tako algam kot rastlinam. Ker je rastlin malo, ali je akvarij celo brez, so hranila na voljo algam, ki jih seveda z veseljem uporabijo.

V akvarijih z večjo rastlinsko maso rastline praviloma sproti porabljajo hranila, obenem pa s svojo rastjo v vodo oddajajo naravne algicide, ki še dodano zavirajo rast alg. V trenutku, ko se rast rastlin ustavi (npr. primanjkuje določenega hranila, zato ne morejo porabljati ostalih) se pojavijo bradate alge. Te so veliko bolj prilagodljive, ter odlično uspevajo tudi v okoljih, kjer kakšnega hranila primanjkuje. Ker se rast rastlin ustvari, rastline ne proizvajajo več niti naravnih algicidov.

Ukrep

a) zmanjšanje organske onesnaženosti vode

Akvariji s premalo rastlinske mase in/ali preveč ribami, so polni organskih spojin, ki so na voljo bakterijam in algam. Z zmanjšanjem števila rib ter rednim sesanjem dna, lahko zmanjšamo količino organskih snovi v vodi.

b) premik počasi rastočih rastlin v pol senčno lego

Kadar se bradate alge pojavljajo samo na počasi rastočih rastlin (tipičen primer so Anubiasi), te premaknimo v pol senčno ali senčno lego. Te rastline namreč izvirajo iz gozdnih potokov, kjer je svetlobe na tleh zelo malo. Težav z algami v naravi tako ni, rastline pa niso bile prisiljene razviti obrambe proti njim.

c) dodajanje hitro rastočih rastlin

Hitro rastoče rastline bodo porabile presežna hranila, obenem pa bodo s hitro rastjo oddajala naravne algicide, ki bodo še dodatno zavrli rast rastlin. Odlična rastlina za to nalogo je vodna kuga (Egeria densa), dobro pa bodo nalogo opravile tudi vodoljube (Hygrophila polysperma) in rogljičasta praprot (Ceratopteris thalictroides).

d) dodajanje nadomestka CO2

V manj zahtevnih akvarijih je najpogostejši faktor omejevanja rasti ogljik. Večina akvarijskih rastlin kot vir ogljika uporablja ogljikov dioksid. Ker je tega v vodi manj, kot ga rastline potrebujejo, je hitrost rasti najbolj odvisna prav od ogljika (za širšo razlago pomena posameznih hranil ter načina uporabe priporočamo branje prispevka Gnojenje akvarijev I.). Z dodajanjem tekočin, ki vsebujejo posebne organske molekule, zvišamo razpoložljiv ogljik, obenem pa te snovi delujejo algicidno, ter še dodano zavirajo rast alg.

Slabost dodajanja nadomestkov je potreba po dnevnem dodajanju. Organske molekule, ki jih ti dodatni vsebujejo, se namreč v 24 urah razgradijo.

e) uporaba algojedih rib in kozic

Proti bradatim algam se veliko krat uporabi indijske algojede lisičke (Crossocheilus latius). Pri tem akvaristi nevede ali namerno spregledajo dejstvo, da gre za jatno ribo, ki potrebuje vsaj 300 akvarij. V manjših akvarijih, kjer jih pogosto naselimo same, ali v le nekaj primerkih, lisičke pogosto postanejo agresivne do ostalih prebivalcev v akvariju.

Naselitev lisičk je tako priporočljivo zgolj v večje, vsaj 300 L akvarije. V manjših akvarijih si lahko pomagamo z Amano kozicami (Caridina multidentata).


Naselitev Amano kozic je smiselna predvsem v manjših akvarijih, kjer se alge pojavljajo lokalno (npr. na mahu, ki je na ne optimalni legi)

f) lokalno uničevanje alge

Kadar so alge prisotne le na nekaj mestih, lahko pristopimo tudi k lokalnemu uničevanju alg. Za lokalno uničevanje uporabimo brizgo, napolnjeno z nadomestkom CO2 (Dennerle Carbo Booster) ali vodikovim peroksidom. V akvariju izklopimo filter in črpalko, ter nato z brizgo pošpricamo alge. Pri tem pazimo, da ne oplazimo rib in kozic. Z izjemo mahov, ki tega postopka ne prenašajo, je večina ostalih rastlin na to odpornih.

Postopek ponovimo tri ali štiri dni zapored. Po štirih dneh bodo alge praviloma postale bele ali svetlo rožnate barve, ter začele odmirati. Če do tega ne pride, lahko postopek po 3 dneh ponovimo.

Kadar uporabljamo Carbo Booster, tega redno ne dodajamo. Količina, ki jo uporabimo naj preveč ne presega količine, priporočene za redno dodajanje (max 4 mL / 100L – v 50L akvariju tako za lokalno uničevanje ne presezimo 5 mL). Ob uporabi povečanih doz z zračno črpalko dodatno zračimo akvarij. Ob uporabi vodikovega peroksida uporabimo 3 % raztopimo H2O2. Ker je vodikov peroksid težji od vode, bo legel na alge. Skupna poraba 3 % peroksida na ne presega 15 ml / 100 L. Ob uporabi vodikovega peroksida nastajajo majhni mehurčki (kisik), ki niso nevarni.

Ali “generalka” pomaga?

Marsikateri akvarist nad bradatimi algami obupa, ter akvarij uredi povsem na novo. Popolna preureditev akvarija je smiselna, kadar so počasi rastoče rastline tako napadene, da si same ne bodo opomogle, z dekoracijo pa bi bilo preveč čiščenja. Ob novi postavitvi akvarija imamo možnost uporabiti hranilno podlago, ki bo pomagala pri rasti rastlin, obenem pa lahko zasadimo hitreje rastoče rastline. Če ob novi postaviti ne bomo odpravili napak, se bodo alge hitro vrnile. Spore alg so namreč prisotne tako v filtru kot prebavilih rib.

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 12. 10. 2018 / Rastline & ostali organizmi

  Nova pošiljka rastlin

  Seznam rastlin, ki so prispele v zadnji pošiljki, najdete v prispevku

  PREBERITE SI VEČ
 • 09. 02. 2018 / Rastline & ostali organizmi

  Polži v akvariju

  Alge in prava poplava manjših polžev sta verjetno najpogostejši težavi, s katerima se srečajo začetniki in manj izkušeni akvaristi. Tema tokratnega prispevka so (nezaželeni) polži v sladkovodnih akvarijih.

  PREBERITE SI VEČ