Amano kozice

11. 09. 2017 / Rastline & ostali organizmi

Caridina multidentata, bolj znana po vzdevku Amano kozica je še vedno ena izmed najbolj pogostih gostov naših akvarijev. Ime oziroma vzdevek je dobila, po žal pokojnem japonskem mojstru aquascapinga Takashi-ju Amanu, ki je kozice (predvsem kot odlične algojedce) vključeval v svoje postavitve.

Čeprav so v zadnjih letih Amano oziroma po slovensko japonske somorične kozice zasenčile barvne variante drugih sladkovodnih kozic, nanjo nikakor ne gre pozabiti.

Kozica je primerna za začetnike, saj ji odgovarja širok spekter parametrov. pH vrednost vode naj znaša med 6.5 in 7.8, zadovoljila se bo tako z mehko, kot bolj trdo vodo. Temperatura vode naj znaša med 18 in 28 °C.

Amano kozice, so tako kot ostali nevretenčarji, občutljivi na slabo kvaliteto vode (amonijak, nitrite), težke kovine in pesticide. Ti lahko v akvarij zaidejo preko zraka, rok (npr. kadar pred poseganjem v akvariju škropimo rastline) ali preko novih rastlin. Nekateri proizvajalci namreč rastline pred pošiljanjem v trgovine potopijo v mešanico insekticidov. Če nismo prepričani, ali so rastline obdelane s pesticidi te preventivno za nekaj ur namočimo. Zastrupitev kozic opazimo po nagli spremembi barve v belo ali / in rožnato ter izgubi ravnotežja. Baker in ostale težke kovine, ki se nahajajo v gnojilih za rastline, ne predstavljajo nevarnosti, saj so koncentracije premajhne.

Akvarij, v katere jih bomo naselili, naj ima vsaj 25l prostornine. Kozice naseljujemo v jatah (vsaj 5 primerkov), pri določitvi števila osebkov, pa si lahko pomagamo z osnovnim napotkom; na kozico naj pride vsaj 5l vode. Zaradi zahteve po čisti vodi je filter obvezna oprema akvarija. Lahko je zračni ali navadni notranji filter (na gobico), primerni pa so tudi zunanji filtri (v večjih akvarijih). Med nujno opremo akvarija spada tudi pokrov, saj Amano, tako kot tudi velika večina drugih kozic, zelo rade skačejo iz akvarija.

Pri izbiri ostalih prebivalcev v ozir vzamemo predvsem velikost. Ribe, ki bi jim kozice zaradi njihove velikosti ali načina prehranjevanja predstavljaje hrano, odpadejo. To so predvsem večji ostrižniki (npr. malawi ustonoše, rilčaste činklje, ostrižniki srednje Amerike ipd.). V primerjavi z ostalimi kozicami, Amano kozice dosežejo večje velikosti (5 do 6 cm), zato je posledično izbor primernih stanovalcev vseeno nekoliko večji. Živorodke, tetre (neonke, ipd.), pritlikavi ostrižniki (pavlinčki), labirintovci kozicam ne predstavljajo nevarnosti.

Razlog naselitve kozic je veliko krat spopadanje z algami oziroma njihovo držanje pod kontrolo. V velikih akvarijih kozic ni treba dodatno hraniti, saj bodo hrano našle same. Pri manjših, kjer je gostota naselitve velika, je potrebno dodatno hranjenje. Hranimo jih dva do tri krat na teden s hrano, namenjeno kozicam, občasno pa jim lahko ponudimo tudi posušene liste kopriv, poparjeno bučko, solato, ipd.

Čeprav lahko v akvariju opazimo samice z jajčecami, je za uspešno razmnoževanje potrebna morska voda. Na začetku so jajčeca temno modre barve, po nekaj dneh se že vidijo rumene pike, ki po 2 tednih postanejo rjave in se povečajo. Po izlegu larv je potrebno poviševati slanost vode, dokler ne dosežemo slanosti morja. Način razmnoževanje tako predstavlja zahteven izziv, ki navduši prenekatere lastnike. V Sloveniji je Amano kozice uspešno razmnožilo oziroma jih razmnožuje manjše število akvaristov, ki bi jih lahko prešteli na prte obeh rok. Življenjska doba primerkov znaša do 4 leta, pred smrtjo se osebki obarvajo intenzivno oranžno.

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 20. 11. 2022 / Rastline & ostali organizmi

  Cianobakterije

  Cianobakterije spadajo med najstarejše organizme na svetu. Prisotnost različnih barvil jim omogoča opravljanje fotosinteze, zaradi česar jih akvaristi pogosto zamenjajo za alge, ki se v akvarijih pojavijo zlasti kot turkizno zelene zaplate na pesku, rastlinah in dekoraciji.

  PREBERITE SI VEČ
 • 08. 02. 2022 / Rastline & ostali organizmi

  Nitaste zelene alge

  Zelene nitaste alge prepoznamo po dolgih tankih nitih, ki se pritrjujejo na kamne, korenine, rastline in tehniko. V novo postavljenih akvarijih se praviloma pojavijo po izbruhu kremenastih alg, nekaterim akvaristom pa težave povzročajo tudi kasneje.

  PREBERITE SI VEČ