Pritlikavi oklepni somič (Corydoras pygmaeus)

11. 09. 2017 / Ribe

Pritlikavi oklepni somič (Corydoras pygmaeus) skupaj s C. hastatus in C. habrasus spada med najmanjše oziroma pritlikave oklepne somiče, ki so zaradi svoje velikosti primerni tudi za manjše akvarije.

Vrsto je leta 1966 opisal vzhodno nemški zdravnik in biolog Joachim Knaack, čeprav se je v akvaristiki ponavljal že prej pod napačnim imenom C. habrasus. Razširjen v porečjih rek Nanay, Aguarico in Madaira, kjer se zadržuje v majhnih potokih in bazenih, v času poplav pa tudi v poplavljenem gozdu.

Telo je svetlo sive barve s črno vodoravno črto, ki poteka po sredini celotnega telesa. Samice dosežejo do 2cm, samice pa pol centimetra več. Redki primerki zrastejo do 3 centimetre. Poleg velikosti se samice od samcev tudi debelejše, saj nosijo ikre.

Glede vode pritlikavi somič ni zahteven. Ustreza mu rahlo kisla do bazična pH vrednost (6 od 7.5) in mehka do srednje trda voda (2 – 15 dGH). Temperatura vode naj znaša med 22 in 25 °C.

V naravi njegovo hrano sestavljajo predvsem z nevretenčarji, črvi, ličinkami insektov kot tudi rastlinsko hrano, ki jo najde na dnu. V akvariju bo zadovoljen z lističi ali granulatom, ki se izmuzne ostalim ribam ter končna na dnu. Dvakrat ali trikrat na teden mu lahko ponudimo tablete, posebej prilagojene prehrani oklepnih somičev (Dennerle Cookies). Kot posladek oziroma za “crkljanje” mu ponudimo novo izvaljene navplije artemije ali zamrznjene samooke.

Zaradi aktivnosti in socialnega vedenja (idealna je jata 10 osebkov ali več) je kljub majhnosti najmanjša priporočena velikost akvarija 40 l. Za razliko od večine oklepnih somičev, se ta vrsta ne zadržuje samo na dnu, ampak plava tudi v sredini akvarija. Kompatibilen je z vsemi miroljubnimi ribami (tetre, pritlikavi ostrižniki, skalarke, labirintovci), polži in kozicami.

Zaradi stalnega brskanja po pesku tudi za to vrsto velja enako pravilo, kot za druge oklepne somiče – pesek mora biti neoster in če se le da droben (idealni so npr. peski JBL Sansibar z granulacijo 0.2 – 0.8 mm). V akvarij dodamo eno ali več korenin, ki služijo kot zavetje. Za posnemanje biotopa in dodatna skrivališča lahko uporabimo suho listje Catappe, hrasta ali črne jelše, ki jih vsakih nekaj tednov menjamo. Za znižanje pH vrednosti in obogatitev vode s tanini in humusnimi kislinami v filter dodamo šoto (npr. JBL Tormec).

Slovensko ime: pritlikavi oklepni somič
Latinsko ime: Corydoras pygmaeus
Velikost: do 3cm
Velikost akvarija: min 40l
pH: 6.5 – 7.5
Trdota: 2-15 dGH
Prehrana: vsejed
Značaj: miroljuben
Težavnost: nezahteven
Cena: okrog 2€

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 26. 10. 2021 / Akvaristika Ribe

  Ribe za začetnike

  Uspešno ste postavili prvi akvarij, zasadili rastline in prebrodili začetno obdobje utekanja (ciklanja). Napočil je čas za naselitev rib, toda katere izbrati? Tokrat predstavljamo 5 nezahtevnih akvarijskih rib, primernih za začetnike.

  PREBERITE SI VEČ
 • 24. 11. 2018 / Ribe

  Algojedi organizmi v akvariju

  Med algojedci ali "akvarijski čistilci", kot jih pogosto imenujejo začetniki, najdemo od 3 cm velikih polžkov do 30 centimeterskih oklepničarjev. Katere izbrati in katerim se je najbolje izogniti?

  PREBERITE SI VEČ