Modroočke

16. 12. 2017 / Ribe

Modroočke (Pseudomugil) so manjše ribice, ki naseljujejo izključno Avstralijo in Oceanijo. Trenutno rod šteje 16 vrst, vsem pa so skupne sinje modre oči, po katerih so ribice prejele tudi ime. Poleg živorodk se ene redkih manjših rib, ki se boljše počutijo v rahlo bazični in srednje trdi vodi.

Modroočke so žal manj poznana, a primerna izbira tako za začetnike, kot izkušenejše akvariste. So odporne in glede hrane nezahtevne ribe, večini vrst pa ustreza tudi trša in rahlo bazična voda, ki priteče tudi iz večine domačih pip. V naravi se prehranjujejo z nevretenčarji ter rastlinskim in živalskim planktonom, v akvariju pa bodo sprejele vse vrste hrane. Osnovno hrano naj predstavljajo kakovostni lističi ali granule (npr. Dr. Bassleer v M velikosti), občasno pa jih lahko posladkamo tudi z zamrznjeno hrano (solinskimi rakci, trzačami, koretrami, ličinkami komarjev).

Pri urejanju akvarija modroočke ne zahtevajo posebne ureditve, tako da lahko to prilagodimo svojem okusu oziroma potrebam drugih prebivalcev. V naravi večinoma naseljujejo bogato zaraščene kristalno bistre vode, zato jih tudi v akvariju močnejša svetloba ne moti (primerne so tako tudi za AquaScape postavitve). Ker so vse vrste modroočk tipične jatne ribe, jih v akvarij nujno naselimo v jatah vsaj 8 osebkov. Za sostanovalce izberemo mirne manjše ribe, kozice ali polže.

Pseudomugil furcatus

Novogvinejska modroočka najbolj pogosta vrsta modroočk v akvaristiki. Vsi akvarijski primerki, naj bi izvirali iz populacije, nalovljene leta 1981, saj kasnejših uvozov divjih rib (vsaj uradno) nikoli ni bilo.

V naravi Novogvinejsko modroočko najdemo na relativno malem območju skrajno vzhodnega dela Nove Gvineje, kjer naseljujejo čiste, počasi tekoče potoke z bujnim rastlinstvom. Podatki o parametrih vode v naravi so: temperatura 24-28 °C, pH 7-8, trdota 5-12 °GH.

Vrsta je primerna tako za začetnike kot izkušene akvariste. Sploh prvim bodo z atraktivno kombinacijo rumeno srebrnega telesa ter modrih oči, predstavljale dobro alternativo živorodkam, na katere večina najprej pomisli, kadar imamo opravka s srednje trdo in bazično vodo. Jatico modroočk lahko naselimo že v akvarij volumna 50 L (pri naselitvah v novo postavljene akvarije moramo edino paziti, da je filter že biološko aktiviran), kjer jim lahko družbo delajo kozice ali živorodni polži (npr. Tylomelanije). Kot sostanovalce v večjih akvarijih so posebej primerne manjše vrste mavričark ter nekateri glavoči (npr. pavji glavoč ji družbo dela celo v naravi).

Velikost ribeDo 4 cm
Minimalna velikost akvarija40 L
Temperatura21 - 28 °C
pH4.5 - 7.5
Trdota5 - 12 ° dH

Pseudomugil gertrudae

Pacifiška modroočka prihaja Nove Gvineje (tako zahodnega dela, ki upravno spada pod Indonezijo kot vzhodnega dela) in Severnega dela Avstralije. Glede na široko geografsko razširjenost ne preseneča, da jih najdemo v številnih, raznolikih habitatih –  v počasi tekočih potočkih kot tudi v stoječih ribnikih, močvirjih. Večini habitatov je skupna bujna vodna in obvodna vegetacija, veliko potopljenih vej oziroma korenin, ter potopljeno drevesno listje na dnu. Voda je (z izjemo nekaterih močvirij z veliko tanini) kristalno čista.

Glede na raznolikost habitatov, ne preseneča, da ribe naseljujejo okolja z raznolikimi parametri vode. Temperatura tako niha od 12 do 32 °C, pH od 4 do 9.5, trdota pa 0 do 20 °GH.

Akvarij, v katere bomo naselili pacifiške modroočke, naj bo močneje zaraščen (tudi v naravi večino časa preživijo med potopljenimi koreninami in rastlinami), za dekoracijo lahko uporabimo predvsem razvejane korenine (Red wood) na katere lahko pritrdimo epifitske rastline (javanska praprot, mahovi, Anubiasi). Za dosego naravnega videza akvarija, lahko na dno dodamo posušene drevesne liste (več o pripravi listja si preberite v članku drevesno listje v akvariju).

Sostanovalce izberemo glede trdoto vode, v kateri bomo modroočke gojili. V mehki vodi jim družbo lahko delajo pritlikavi prisesniki in manjši oklepni somiči, manjše vrste razbor, v nevtralni in trdi vodi pa lahko dodamo divje živorodke (npr. endlerjeve gupije, Matallice) ali druge vrste modroočk, kozic in polžev.

V ponudbi akvarijskih trgovin je vrsta nekoliko redkejša, vendar jo z malenkost sreče najdete. Primerna je tako za začetnike, kot izkušenejše akvariste.

Velikost ribeDo 4 cm
Minimalna velikost akvarija40 L
Temperatura21 - 28 °C
pH4.5 - 7.5
Trdota5 - 12 ° dH

Pseudomugil luminatus

P. luminatus je ena najnovenjših modroočk, ki se je med akvaristi prvič pojavila leta 2011 pod imeni Pseudomugil. sp. ‘red orange neon’, P. sp. ‘neon orange’ in P. sp. ‘Irian’. Naravni habitati vrste so zaradi poškodovanega okolja (rudarjenja bakra in zlata) slabo raziskani, naj pa bi, podobno kot ostale moodročke naseljevale gosto zaraščene počasi tekoče vode okrog mesta Timika na vzhodu Nove Gvineje.

V primerjavi z ostalimi vrstami P. luminatus ustreza bolj mehka in kisla voda (redki podatki iz terena navajajo pH med 5 in 7, ter temperaturo med 26 in 28 °C).

Za sostanovalce izberemo miroljubne ribe ali kozice, ki jim ustreza mehkejša in kisla voda (manjše razbore, pritlikavi prisesniki, pritlikavi somiči, manjše tetre ipd).

Velikost ribeDo 4 cm
Minimalna velikost akvarija40 L
Temperatura18 - 26 °C
pH6.5 - 7.5
Trdota2 - 12 ° dH

Pseudomugil signifer

P. sifnifer je najbolj razširjena ter prva uradno opisana (1865) vrsta moodročk v Avstraliji. V naravi naseljuje predvsem sladkovodne potočke in estuarije (z morjem zalito ustje rek) na Vzhodni obali Avstralije in bližjih otokov, Avstralci pa jih pogosto naseljujejo tudi v vrtne ribnike z namenom nadzora nad komarji in paglavci. Najdemo jih tako v popolnoma sladkovodnih okoljih gozdnih potočkov in močvirij, kot praktično čisto morskih habitatih estuarijev, kjer se zadržujejo predvsem med mangrovami. Tako kot je raznoliko okolje, so raznolike tudi vrednosti vode, v katerih jih najdemo. Temperatura varira med 15 in 28 °C, pH med 5.5 in 8.3.

Podobno kot pri Pacifiški modroočki, tudi tukaj prebivalce izberemo glede na parametre vode. Če se odločimo za somorčni akvarij (posnemanje rahlo slanih habitatov med morjem in sladkimi vodami), so zelo primerni sostanovalci glavoči (Brachygobius doriae).

Velikost ribeDo 5 cm
Minimalna velikost akvarija50 L
Temperatura20 - 26 °C
pH6.5 - 7.5
Trdota5 - 18 ° dH

 

 

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 26. 10. 2021 / Akvaristika Ribe

  Ribe za začetnike

  Uspešno ste postavili prvi akvarij, zasadili rastline in prebrodili začetno obdobje utekanja (ciklanja). Napočil je čas za naselitev rib, toda katere izbrati? Tokrat predstavljamo 5 nezahtevnih akvarijskih rib, primernih za začetnike.

  PREBERITE SI VEČ
 • 24. 11. 2018 / Ribe

  Algojedi organizmi v akvariju

  Med algojedci ali "akvarijski čistilci", kot jih pogosto imenujejo začetniki, najdemo od 3 cm velikih polžkov do 30 centimeterskih oklepničarjev. Katere izbrati in katerim se je najbolje izogniti?

  PREBERITE SI VEČ