Kiliji

11. 09. 2017 / Ribe

Afriško podnebje s svojim suhim in vročim podnebjem ter redkimi padavinami predstavlja izzive tako rastlinskim in živalskim vrstam. Ekstremne razmere tako zahtevajo ekstremne prilagoditve in pri kilijih je evolucija svojo vlogo odigrala v vsej veličini.

Hitro pridobivanje telesne mase, doseganje spolne zrelosti v nekaj tednih, zmožnost počivanja iker na suhem tudi po nekaj let, je le nekaj prilagoditev, teh čudovitih rib.

Čeprav poznamo več kot 1270 različnih vrst kilijev, ki naseljujejo praktično vse celine (mednje spada tudi solinarka, ki jo najdemo tudi pri nas) so akvaristično najbolj zanimive afriške vrste. Skupna jim je čudovita obarvanost in majhnost, zaradi česar so idealna riba za manjše akvarije.

Kiliji v naravi naseljujejo začasna močvirja, ribnike in luže, ki nastanejo ob deževnih obdobjih. Iz iker, ki so nekaj mesecev čakale zemlji, se v nekaj urah po spremembi zračnega tlaka, začno razvijejo mladice, ki imajo samo eno nalogo – čim hitro rast in doseg spolne zrelosti. Ob začetku deževne dobe je hrane v obliki ličink različnih žuželk ogromno, tako da lahko ribe v 6-10 tednih že dosežejo spolno zrelost, ter se začno drstiti.

Gojenje kilijev v akvariju ni težavno, tako da so primerni tudi za začetnika. Zaradi svoje velikosti oziroma bolje rečeno majhnosti, so primerni tudi za manjše akvarije, kjer jih je najboljši gojiti samostojno, brez ostalih rib. V želji po osvojitvi samičke so samci občasno lahko teritorialni, vendar pri tem ne prihaja do hujših konfliktov. V manjše akvarije (35 – 50l) tako lahko naselimo par ali trio (2 samca, 1 samica), v večje (50l+) pa tudi večje število.

Kar se tiče vode, jim bazična in srednje trda voda, ki večinoma priteče tudi iz slovenskih vodovodov. Ob višjih temperaturah se življenjska doba skrajša, zato je priporočljivo gojenje na sobni temperaturi (20-22 °C), sam akvarij pa je lahko tudi brez grelca, saj so se zaradi velikih nihanj temperature v naravi, na to dobro prilagodili. Krajša nihanja med 16 in 32 °C tako ne predstavljajo nobenih težav.

Hranimo jih lahko z lističi, še raje pa bodo imeli zamrznjeno ali živo hrano. V poletnih mesecih jih lahko tako ponudimo ličinke trzač, komarjev ali drugih ličink, ki jih najdemo v bližnji kotanji ali pozabljeni posodi z vodo na domačem vrtu.

Kiliji so lepe in zanimive ribe, primerne za manjše akvarije, kjer so dobra alternativa siamskim bojnim ribicam. Samci s svojimi barvami in specifičnim načinom življenja navdušijo tako akvariste, kot tiste, ki to (še) niso. Žal je kratkosti deževnih dob v naravi prilagojena tudi življenjska doba, ki je v akvariju med 24 in 48 mesecev. Akvaristi, ki imajo radi izzive, lahko poskusijo z razmnoževanjem kilijev, saj to ni preveč zahtevno (kljub temu bo temu namenjen samostojen prispevek), obenem pa ima en zelo pozitiven vidik – ikre lahko na suhem shranimo za pozneje.

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 26. 10. 2021 / Akvaristika Ribe

  Ribe za začetnike

  Uspešno ste postavili prvi akvarij, zasadili rastline in prebrodili začetno obdobje utekanja (ciklanja). Napočil je čas za naselitev rib, toda katere izbrati? Tokrat predstavljamo 5 nezahtevnih akvarijskih rib, primernih za začetnike.

  PREBERITE SI VEČ
 • 24. 11. 2018 / Ribe

  Algojedi organizmi v akvariju

  Med algojedci ali "akvarijski čistilci", kot jih pogosto imenujejo začetniki, najdemo od 3 cm velikih polžkov do 30 centimeterskih oklepničarjev. Katere izbrati in katerim se je najbolje izogniti?

  PREBERITE SI VEČ