Golden Nugget pleco (L18)

26. 09. 2017 / Ribe

Golden Nugget (L18), zebrasti oklepničar (L46) in Magnum pleco (L47) so najbolj priljubljeni oklepničarji v akvaristiki. Prvi, L18 je med vsemi tremi naj cenejši, zato ne preseneča, da je v akvarijih tudi najbolj pogost.

Vsem, ki ste se ob ogledu slike zaljubili na prvi pogled, toplo priporočamo branje naslednji vrstic. Golden Nugget sicer ni zahtevna riba, vendar ima nekaj svojih posebnosti, zaradi katerih se lahko, ob neupoštevanju teh, nakup spremeni v relativno drago napako.

L 18, L 81, L85, L177, LDA060

Različno obarvane lokalne različice ter novo odkrite vrste, ki še niso bile uradno poimenovane, so med med akvaristi povzročale veliko zmedo. Odsotnost latinskih imen so genialno rešili nemški akvaristi, ki so vpeljali sistem poimenovanja z L števili. Vsaki različici je tako pripadla unikatna L številka, ki so, kljub latinskim imenom, še vedno glavni identifikator rib iz družine Loricariidae.

Golden Nuggeta lahko v prodaji najdemo pod štirimi različnimi L in enim LDA številom. Oznaki L18 in L85 se uporabljata za ribe iz regije Volta Grande reke Rio Xingu. L18 označuje mladice, medtem ko je L85 rezervirana za večje osebke. Do različnega poimenovanja je prišlo zaradi spremembe intenzivnosti barv, ki se zgodi skozi odraščanje. L177 prihaja iz reke Rio Iriri. Od prejšnjih dveh, se L177 razlikuje v v velikosti zlatih pik in velja v akvaristiki za najlepšo obliko Golden Nuggeta. LDA060 je najredkejši med vsemi oblikami, prepoznamo pa ga po nepravilno oblikovanih pikah, ki bolj spominjajo na madeže. L81 je od ostalih bolj bled.

Vse zgornje variante naseljujejo hitro tekoče reke. Skale, pokrite z nitastimi in kremenastimi algami predstavljajo osnovno prehrano, zato ne preseneča, da jih v naravnem okolju lahko opazujemo, kako večino časa strgajo alge in mikroorganizme. Močnejši, kot je tok, manj usedlin se nabira na algah, zato ne preseneča, da največje plecote, najdemo v izjemno hitro tekočih delih, kjer skrbno čuvajo svoje pašnike.

Golden nugget v akvariju

Ob upoštevanju osnovnih zahtev (dovolj velik akvarij, višja temperatura vode, dober pretok) je Golden nugget nezahtevna riba, primerna tudi za manj izkušene akvariste. Končna velikost v akvariju znaša 15 do 20 centimetrov (v naravi lahko zrastejo do 30 cm), zato mu zagotovimo vsaj 120×50 cm površine. Višina akvarija ni toliko pomembna.

Akvarij uredimo s čim več kamenja in korenin, med katerimi se bodo pleco lahko zadrževal in skrival. Če želimo posnemati naravno okolje, uporabimo okrogle prodnike, s katerih bodo ribe najlažje strgale diatomeje in druge alge.

Temperatura vode naj znaša med 28 in 32 °C, za dodaten tok pa uporabimo tokovne črpalke. Filter naj bo dovolj velik in pred naselitvijo dobro utečen, saj plecoti zelo slabo prenašajo nitrite in amoniak. Pri pH vrednosti in trdoti vode posebnih zahtev nimajo – ustreza jim rahlo kisla do nevtralna (pH 6.0 – 7.8) in mehka do srednje trda voda.

Z izjemo plecotov, pred katerimi zaradi podobnega načina prehranjevanja ščitijo svoj teritorij, Golden nugget do drugih rib ni agresiven. Pri izbiri moramo upoštevati predvsem visoko temperaturo vode, ter potrebe po močnejšem toku, kar nam skrči možne izbire rib.

Prehrana

Kot je bilo že omenjeno, osnovno prehrano v naravi sestavljajo alge in mikroorganizmi. Dolgo črevo, ki ga ta način prehrane zahteva, dela uvoznik plecotom velike težave, saj bi zaradi iztrebkov med transportom lahko prišlo do dviga amoniaka. Tako uvozniki rib pred transportom v Evropo plecote dalj časa pustijo stradati, kar ima v kombinaciji s stresom, pogosto posledice za črevesno floro rib. Uporaba kakovostne prebiotične in probiotične hrane praviloma pomaga plecotom, da se vrnejo v prvotno formo. Kljub temu si pred nakupom plecota dobro ogledamo, zlasti pa smo pozorni na vdrt trebuh.

V domačem akvariju naj osnovno hrano predstavlja zelenjava (bučke, kumarice, špinača, regrat, korenček) in pretežno rastlinojedim plecotom prilagojena komercialna hrana (npr. Dennerle Pleco Menu).

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 26. 10. 2021 / Akvaristika Ribe

  Ribe za začetnike

  Uspešno ste postavili prvi akvarij, zasadili rastline in prebrodili začetno obdobje utekanja (ciklanja). Napočil je čas za naselitev rib, toda katere izbrati? Tokrat predstavljamo 5 nezahtevnih akvarijskih rib, primernih za začetnike.

  PREBERITE SI VEČ
 • 24. 11. 2018 / Ribe

  Algojedi organizmi v akvariju

  Med algojedci ali "akvarijski čistilci", kot jih pogosto imenujejo začetniki, najdemo od 3 cm velikih polžkov do 30 centimeterskih oklepničarjev. Katere izbrati in katerim se je najbolje izogniti?

  PREBERITE SI VEČ