Skrb za ribnik v pomladi

16. 03. 2019 / Ribniki

Po nekajmesečnem mirovanju se v pomladi počasi začne prebujati tudi ribniško življenje. Toplejši dnevi sončni dnevi ne spodbudijo je aktivnosti rib, ampak na plano privabijo tudi lastnike ribnikov. Naštevamo 5 opravil, ki jih lahko opravite na začetku ribniške sezone.

Priklop opreme

Tehniko, ki smo čez zimo prezimili na suhem, lahko priklopimo, ko nočne temperature ostanejo nad 0 °C. Če je filter material dotrajan, ga zamenjamo na začetku sezone, saj ima kasnejša menjava večji vpliv na stabilnost ribnika (filter material namreč ne vsebuje bakterij). Pred priklopom preverimo še stanje rotorja v črpalki, tesnila na UV-C napravi pa namažemo z vazelinom ali akvarističnim silikonskim sprejem.

Na začetku zaženemo le filter, UV-C napravo pustimo zaenkrat izključeno. Sterilizator namreč ne uničuje le alg, ampak tudi koristne nitrifikacijske bakterije, s čimer je otežena njihova poselitev filter materiala. Ob kasnejšem vklopu UV-C naprave ne pozabimo na menjavo sijalke, saj v eni sezoni izgubijo učinkovitost.

Sesanje mulja in menjava vode

Odpadlo drevesno listje, odmrle alge in deli ribniških rastlin so čez zimske mesece potonili na dno. Bakterije so organski material postopoma razgradile v mulj, ki zaradi vsebnosti fosfatov, spodbuja rast alg (več o vlogi fosfata pri nadzoru alg si lahko preberete tukaj).

Mulj lahko odstranimo s posebnimi sesalci, ki hkrati tudi menjajo vodo. Druga možnost je, da ribnik v celoti spraznimo. Mulj, ki se je nabral med kamenjem z vrtno cevjo spiramo v dno ribnika, kjer umazano vodo sproti izčrpavamo iz ribnika. Uporabe visokotlačnega čistilca (wappa) ne priporočamo, saj z njim odstranimo biofilm, ki nastane na kamenju.

Ribe lahko ob čiščenju premaknemo v začasno posodo, v katero predhodno natočimo ribniško vodo (vodo natočimo do polovice, saj lahko ribe pri povsem polni posodi skačejo ven. Če je posoda manjša napolnimo do vrha in pokrijemo z mrežo). Pri večjem številu rib je priporočljiva uporaba zračne črpalke, ki prepreči pomanjkanje kisika (sploh v toplejših dneh). Po koncu čiščenja v ribnik v ribnik dolijemo manjkajočo vodo (za dolivanje nikoli ne uporabimo deževnice), ki ji dodamo sredstvo za nevtralizacijo klora. Ribe pred vrnitvijo prilagajamo (polovico vode iz začasne vode iztočimo, ter nato postopoma dolivamo vodo iz ribnika, s čimer izenačimo temperaturo in parametre vode). Za zaščito sluznice in zmanjšanje stresa lahko dodamo JBL AccliPond.

Skrb za rastline

Rastline, ki so se preveč razbohotile obrežemo in razdelimo. Rogoze, trstike in druge listopadne rastline, ki smo jih jeseni pustili zaradi zračenja vode (skozi porozna suha stebla se ob zaledenitvi še vedno lahko izmenjujejo plini) porežemo 5 cm nad vodno gladino. Lokvanje in ostale rastline z večjo potrebo po hranilih pognojimo. S sajenjem novih rastlin počakamo na toplejše dni v aprilu ali maju.

Dodajanje bakterij

Nitrifikacijske bakterije, ki jih najdemo predvsem v filtrih, kjer skrbijo za razgradnjo škodljivega nitrita in amonijaka, so kjučne za zdravje in dobro počutje rib. Z dodajanjem bakterij pospešimo biološko filtracijo ribnika. V primeru, da UV-C naprava že deluje, jo po dodajanju bakterij izklopimo za 24 ur.

Spremljanje kvalitete vode

Večina bolezni ribniških rib v spomladanskih mesecih je posledica neprimerne vode (predvsem previsokih vrednosti nitrita), ki povzroči padec imunskega sistema rib. Z rednim spremljanjem vrednosti amonijaka (NH4) in nitrita (NO2) lahko spremljamo delovanje biološke filtracije ter ob povišanih vrednostih pravočasno ukrepamo (začasno prenehamo s hranjenjem rib ter dodamo nitrifikacijske bakterije).

Ob spremljanju vrednosti dušikovih spojin (amonijak, nitrit) priporočamo še občasno spremljanje trdote (več o merjenju in uravnavanju trdote najdete tukaj).

Testiranje vode je najbljše opraviti s kapljičnimi testi. Lističi so predvsem pri nitritu in nitratu premalo zanesljivi

Hranjeje rib

S hranjenjem rib pričnemo ko temperature vode doseže 6 °C (temperaturo najlažje spremljamo s termometrom). Hranimo z lahko prebavljivo hrano, enkrat do dvakrat na dan v manjših količinah. Količino hrane povečujemo z višanjem temperature vode.

 

 

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :