Ribniške rastline

11. 09. 2017 / Rastline & alge

So rastline v ribnikih sploh potrebne? Kakšne so razlike med njimi, katere izbrati in na kaj je potrebno biti pozoren?

Na prvo vprašanje drugače, kot pritrdilno sploh ni mogoče odgovoriti. Tako, kot v naravi, imajo tudi v ribniku rastline pomembne funkcije, tako za ribe, kot celotno biološko ravnovesje ribnika.

Najpomembnejše funkcije rastlin v vrtnih ribnikih so predvsem:

 • plavajoče rastline nudijo ribam senco in občutek varnosti, algam pa odvzemajo svetlobo
 • vodne in obvodne rastline nudijo prostor za odlaganje iker, mladicam pa nudijo skrivališča pred večjimi usti ter živo hrano za prvo obdobje življenja
 • s fotosintezo višajo ravni kisika v vodi
 • črpajo hranilne snovi s čimer odvzemajo hrano algam, obenem pa oddajajo naravne algicide s čimer dodatno zavirajo njihovo rast
 • koreninski sistem obvodnih rastlin nudi prostor za naselitev koristnih bakterij, ki izboljšajo kvaliteto vode.

Katere rastline so primerne?

Glede na vlogo rastlin v ribniku ter mesto sajenja, lahko rastline razvrstimo v več skupin. Čeprav gre za enostavno delitev, jo je pomembno upoštevati, saj bodo samo tako rastline zdravo rasle in izpolnile njihovo nalogo v ribniku.

Obvodne rastline

V skupino obvodnih rastlin uvrščamo močvirske trajnice, ki uspevajo delno potopljene v vodi. Glede na globino sajenja ločimo rastline za prvi (plitvo vodo) in drugi nivo (globoko vodo). Prve, med katere spada večina cvetočih rastlin, sadimo v globino do 25 cm. Med najbolj priljubljenimi rastlinami so zlasti kalužnice, perunike, mete, ločje in šaši.

Rastline za drugi nivo oziroma globoko vodo lahko sadimo tako v plitvo, kot globoko vodo do višine 60 cm. Z izjemo cvetočih vodnih perunik in pontederij, to skupino sestavljajo predvsem zelene trajnice, kot so biček, trs, navadni ježek in večina vrst rogozov.

Osnovna naloga obvodnih rastlin je poraba hranil (predvsem fosfata in nitrata) in filtracija vode (več o vlogi obvodnih rastlin si lahko preberete v prispevku rastlinski filter)

Lokvanji in druge rastline za dno ribnika

Te rastline so med vsemi ribniškimi rastlinami najdražje, a tudi po cvetu najlepše rastline. Njihovi listi plavajo na površini, same pa so zasajene na dnu ribnika. Tekoča voda jim ne ustreza, zato jih sadimo, oziroma košare z njimi postavimo v mirni predel ribnika, vstran od slapov ali fontan. Za razliko od ostalih rastlin, ki imajo na razpolago dovolj hranil, tem teh ponavadi primanjkuje. Enkrat letno je tako priporočljivo košaro z njimi pognojiti z namenskim gnojilom (npr. JBL FloraPond). Ob nakupu lokvanjem je priporočljivo te presaditi v kar se da veliko košaro (min 30 cm premera). Na notranji strani košare namestimo žakljevino (juto), nasujemo zemljo, nanjo pa nasujemo droben pesek (5 mm ali manj).

Vodne rastline (oksigenatorji)

To so prave vode rastline, praviloma v celoti potopljene v vodi (z izjemo cvetov). Za ribnik so koristne predvsem zaradi proizvajanja kisika, ki ga med fotosintezo oddajajo v vodo, ter tvorbe naravnih algicidov, s katerimi se borijo proti algam za svoje mesto v ribniku. Ker ponoči tudi rastline dihajo ter proizvajajo ogljikov dioksid, je ob veliki količini teh rastlin ter visokih temperaturah, pomembno, da filter in črpalke delujejo 24 ur na dan. Tako se ponoči z pretakanjem vode izognemo pomanjkanju kisika. Med tipične oksigenatorske rastline sodita vodna kuga in navadna smrečica.

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 25. 10. 2018 / Rastline & alge Ribe

  Jesenska opravila in priprava ribnika na zimo

  Jesen predstavlja počasen prehod v čas mirovanja. Ribniške rastline se preoblačijo v rumene in rjave tone, ribe, žabe in prebivalci pa se pripravljajo na zimsko hibernacijo in postajajo vse manj aktivni. Več o jesenskih opravilih in pripravi ribnika na zimo pišemo v tokratnem prispevku.

  PREBERITE SI VEČ
 • 02. 06. 2018 / Rastline & alge

  Rastlinski filter v ribniku

  Rastlinski filter predstavlja najboljšo preventivo pred nezaželenimi algami, obenem pa nudi podporo klasični filtraciji pri zagotavljanju biološke čistosti vode. Več o njegovi funkciji, kako ga izdelati, katere rastline so najprimernejše, najdete v tokratnem zapisu.

  PREBERITE SI VEČ