Ribniške rastline

11. 09. 2017 / Rastline & alge

So rastline v ribnikih sploh potrebne? Kakšne so razlike med njimi, katere izbrati in na kaj je potrebno biti pozoren?

Na prvo vprašanje drugače, kot pritrdilno sploh ni mogoče odgovoriti. Tako, kot v naravi, imajo tudi v ribniku rastline pomembne funkcije, tako za ribe, kot celotno biološko ravnovesje ribnika.

Najpomembnejše funkcije rastlin v vrtnih ribnikih so predvsem:

 • plavajoče rastline nudijo ribam senco in občutek varnosti, algam pa odvzemajo svetlobo
 • vodne in obvodne rastline nudijo prostor za odlaganje iker, mladicam pa nudijo skrivališča pred večjimi usti ter živo hrano za prvo obdobje življenja
 • s fotosintezo višajo ravni kisika v vodi
 • črpajo hranilne snovi s čimer odvzemajo hrano algam, obenem pa oddajajo naravne algicide s čimer dodatno zavirajo njihovo rast
 • koreninski sistem obvodnih rastlin nudi prostor za naselitev koristnih bakterij, ki izboljšajo kvaliteto vode.

Katere rastline so primerne?

Glede na vlogo rastlin v ribniku ter mesto sajenja, lahko rastline razvrstimo v več skupin. Čeprav gre za enostavno delitev, jo je pomembno upoštevati, saj bodo samo tako rastline zdravo rasle in izpolnile njihovo nalogo v ribniku.

Močvirske rastline (rastline za plitvo vodo)

Rastline za plitvo vodo najbolje uspevajo v nizkih vodi. Ta naj sega do začetka korenin oziroma vrha košare ali največ nekaj centimetrov nad njo. Njihova osnovna funkcija je odvzem hranil (fosfata in nitrata) iz vode. Njihovi koreninski sistemi s pretokom snovi in območji z in brez kisika, nudijo odlično mesto za naselitev koristnih bakterij. Ribniški filter tako dobi dodatno pomoč milijonov bakterij. Tipični predstavniki te skupine so trave (Carex) in šaši (Juncus).

Obrobne rastline (rastline za globoko vodo)

Te dobro prenašajo tudi višjo vodo, tako da so lahko delno zalite. Sadimo jih na rob ribnika, praviloma na drugo teraso ali tretjo teraso (odvisno od rastlin). Kadar je terasa za želeno rastlino pregloboka, si lahko pomagamo z višjo košaro. Tipične rastline so perunike (Iris), rogozi (Typha), Pontederije in bički (Scirpus)

Lokvanji in druge rastline za dno ribnika

Te rastline so med vsemi ribniškimi rastlinami najdražje, a tudi po cvetu najlepše rastline. Njihovi listi plavajo na površini, same pa so zasajene na dnu ribnika. Tekoča voda jim ne ustreza, zato jih sadimo, oziroma košare z njimi postavimo v mirni predel ribnika, vstran od slapov ali fontan. Za razliko od ostalih rastlin, ki imajo na razpolago dovolj hranil, tem teh ponavadi primanjkuje. Enkrat letno je tako priporočljivo košaro z njimi pognojiti z namenskim gnojilom. Ob nakupu lokvanjem je priporočljivo te presaditi v kar se da veliko košaro. Na notranji strani košare namestimo žakljevino (juto), nasujemo zemljo, nanjo pa nasujemo droben pesek (5 mm ali manj).

Oksigenatorske rastline

To so prave vode rastline, praviloma v celoti potopljene v vodi (z izjemo cvetov). Za ribnik so koristne predvsem zaradi proizvajanja kisika, ki ga med fotosintezo oddajajo v vodo, ter tvorbe naravnih algicidov, s katerimi se borijo proti algam za svoje mesto v ribniku. Ker ponoči tudi rastline dihajo ter proizvajajo ogljikov dioksid, je ob veliki količini teh rastlin ter visokih temperaturah, pomembno, da filter in črpalke delujejo 24 ur na dan. Tako se ponoči z pretakanjem vode izognemo pomanjkanju kisika. Med tipične oksigenatorske rastline sodita vodna kuga in navadna smrečica.

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 16. 05. 2018 / Rastline & alge

  Plavajoče rastline v ribniku

  Plavajoče ribniške rastline spadajo med najhitreje rastoče ribniške rastline. Kot dobri porabniki hranil, zavirajo rast alg, obenem pa senčijo ribnik, s čimer alge oropajo svetlobe.

  PREBERITE SI VEČ
 • 11. 09. 2017 / Rastline & alge

  Fosfat v vrtnih ribnikih

  Fosfor je nujen življenjski element, brez katerega si življenja ni mogoče predstavljati. Prisoten je v vseh celicah, tako v vaših, kot tudi v celicah sosedovega mačka, ki sega v ribnik, pravkar cvetoče perunike, kot tudi v tistih presnetih algah, s katerimi imate opravka že dalj časa.

  PREBERITE SI VEČ