Prebivalci manjših akvarijev

19. 10. 2017 / Ribe

Izbira neprimernih akvarijskih prebivalcev je pogosta začetniška napaka, ki ima daljnosežne posledice za delovanje celotnega akvarija. V tokratnem prispevku smo pripravili predloge naselitve za manjše (20 - 40 litrske akvarije), s katerimi se začetniki pogosto podajo v akvaristične vode. 

Izbira pravilnih prebivalcev (majhnih ribic, kozic in polžev) je pomembna tako iz vidika dobrobiti organizmov kot stabilnosti in delovanja celotnega akvarija. Prevelike in neprimerne ribe bodo v akvariju trpele tako zaradi premalo prostora kot tudi slabe kakovosti vode, ki je posledica prevelike obremenitve filtra. Rumena in smrdeča voda, ki jo lahko opazite v akvarijih z zlatimi ribicami, je tipični primer neprimerne izbire organizmov.

Ob pravilni izbiri prebivalcev ter rastlin bo akvarij stabilnejši, voda pa kristalno čista in brez nezaželenih alg, ki so večinoma posledica preobremenjenosti akvarija. V nadaljevanju predstavljamo nekaj predlogov naselitve nezahtevnih rib, primernih tako za začetnika, kot bolj izkušenega akvarija. Kombinacije so sestavljene za 25 in 40 litrski akvarij, seveda pa jih je mogoče v sorazmerno večjem številu naseliti tudi v večje akvarije.

Čaroben svet sladkovodnih kozic

Kozice, do 3 cm veliki rakci, nas bodo navduševali s svojo rdečo, modro,  oranžno ali rumeno barvo. V akvarijih jih lahko naselimo samostojno ali sostanovalce nekaterih spodnjim ribam. Prednost akvarija, naseljenega izključno s kozicami, je nezahtevnost. Za razliko od rib, je namreč kozice treba hraniti le 3 do 4 krat na teden, v primeru daljše odsotnosti, pa za hranjenje ni potrebno skrbeti, saj si v akvariju same najdejo dovolj hrane. Manj hranjenja pomeni tudi manjšo obremenitev vode, zato zadostuje že mesečna, 20% menjava vode.

Ob primerni skrbi za akvarij, bomo pod repi samičk opazili jajčeca, iz katere se bodo po nekaj tednih razvile mlade kozice.

Kozice ne zahtevajo posebne ureditve, priporočamo pa, da namesto peska uporabite posebno, kozicam namenjeno podlago (Shrimp Soil). Za rastline izberemo počasi rastoče, nezahtevne rastline, kot so mahovi, vodne čaše, Anubiasi in Bucephalandre.

Potočki in lužice Srednje in severne Amerike

Heterandria formosa ter Endlerjevi gupiji so odlične ribice za začetnike, ki z akvaristiko začenjajo predvsem zaradi otrok. Vrsti sta namreč živorodki, kar pomeni, da samice ne odlagajo iker, ampak kotijo žive mladiče. Ti so že takoj po rojstvu dovolj veliki, da sprejemajo zdrobljeno suho hrano. Otroci tako lahko opazujejo, kako se nekaj milimetrov velike mladice rastejo ter dobivajo barvo in obliko odraslih, dokler jim niso popolnoma podobne.

Obema vrsta ustreza nekoliko toplejša in trša voda (ki večinoma priteče iz slovenskih vodovodov). Podrobnejše informacije lahko najdete v opisu H. formose in Endlerjevega gupija.

Poleg zgornjih vrst lahko v akvarij naselimo tudi kozice ter živorodne polže rodu Tylomelania. Ti so, podobno kot ribe, živorodni, tako da nas samička lahko tri do štiri krat letno preseneti z mladičkom.

Akvarij za živorodke naj bo močneje zaraščen, saj bodo mladice v gostem rastlinju iskale zavetje in prvo hrano. Za ozadje priporočamo zasaditev rogljičaste praproti, v ospredju pa lahko zasadimo nižje vodne čaše (npr. Cryptocoryne lutea Hobbit). Odlično se obnesejo tudi mahovi, ki jih lahko s silkom ali sukancem zavežemo na korenino.

Ribe hranimo enkrat dnevno, k rednemu vzdrževanju pa spada tudi menjava 1/3 vode vsakih 10 – 14 dni.

Velikost akvarija25 L40 L
Endlerjev gupi/2 samca + 4 samice
H. formosa2 samca + 4 samice2 samca + 4 samice
Kozice (npr. Orange, Red Sakura)6 osebkov6 osebkov
Tylomelania 1 - 2 osebka1 - 3 osebka

Lužice Nigerije in Gabona

Kiliji, med katere spada tudi Gardnijev prilestnik in Aphyosemion striatum, so odlična alternativa siamskih bojnim ribicam. Čeprav so v primerjavi z ostalimi predlaganimi ribami kiliji relatino večji, se zaradi specifičnega načina življenja lahko brez težav gojimo tudi v manjših akvarijih. Če so samice, podobno kot pri bettah, manj zanimive, so samci pravi lepotci, ki nas bodo s svojo aktivnostjo navdušili.

Kilije v akvarij  naselimo v paru, triu (samec in dve samici) ali dveh parih, pri čemer se odločimo zgolj za eno vrsto kilijev. Za sostanovalce so idealni predvsem polži (npr. Neritine ali Tylomelanije). Neritine so majhni, do 3 cm veliki polži, s črno, oranžkasto ali rumeno-črno hišico. So odlični algojedci, ki jedo vse vrste alg, rastlin pa ne poškodujejo. V primeru, da v akvariju alg primanjkuje, jim lahko enkrat ali dvakrat na teden ponudimo poparjeno bučko, kumarico ali list solate.

Podrobnejše informacije lahko najdete v opisu Gardnijev prilestnika in Aphyosemion striatum.

Kadar naselimo trio ali dva para, akvarij nekoliko gosteje zasadimo (npr. v sredino postavimo korenino z navezanim mahom ali Bucephalandrami), s čimer omogočimo, da se samček po prepiru umakne, ne da bi ga drug samec videl. Ob robu lahko zasadimo gostejše rastline, kot je rogljičasta praprot ali vodna kuga, v ospredje pa manjše rastline, kot so vodne čaše.

Ribe hranimo enkrat dnevno, k rednemu vzdrževanju pa spada tudi menjava 1/3 vode vsakih 10 dni.

Velikost akvarija25 L40 L
Gardnijev prilestnik/2 samca + 2 samici
Aphyosemion striatum1 samec + samica2 samca + 2 samici
Neritine2 osebka4 osebke

Riževo polje jugovzhodne Azije

Nebeške biserne cebrice (Celestichthys margaritatus) s svojimi 20 mm spadajo med najmanjše jatne ribe. Po značaju gre za zelo aktivne ribe, ki bodo poskrbele, da se bo v akvariju stalno nekaj dogajalo. V primerjavi z večino pritlikavih razbor, se dobro počutijo tudi v nekoliko trši vodi (ta večinoma priteče tudi iz večine slovenskih pip).

Za sostanovalce lahko izberemo kozice ali živorodne polže.

Akvarij naj bo gosteje zaraščen z nezahtevnimi rastlinami. Posebej priporočljiva je naselitev mahu (tega zavežemo na korenino), saj ob cebrice ob dobrih življenjskih pogojih odlagajo ikre, iz katerih se z malo sreče lahko razvijejo tudi mladice (iker, ki padejo med mah, namreč starši ne bodo pojedli).

Velikost akvarija25 L40 L
Nebeška biserna cebrica/10 kom
Kozice5 kom5 kom
Neritine2 osebka4 osebke

Predstavljene ribe so seveda le delček v skupini manjših, tako imenovanih nano ribic, ki jih danes poznamo v akvaristiki. Pred izbiro oziroma nakupom rib, svetujemo, da naprej izmerite vodo oziroma nesete vzorec vode (dovolj bo 1 dl) v trgovino. Tam vam bomo brezplačno vodo testirali (predvsem pH, trdoto, NO2), ter glede na izmerjene vrednosti svetovali primerne ribe, ki vas bodo še dolgo razveseljevale v akvariju.

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 26. 10. 2021 / Akvaristika Ribe

  Ribe za začetnike

  Uspešno ste postavili prvi akvarij, zasadili rastline in prebrodili začetno obdobje utekanja (ciklanja). Napočil je čas za naselitev rib, toda katere izbrati? Tokrat predstavljamo 5 nezahtevnih akvarijskih rib, primernih za začetnike.

  PREBERITE SI VEČ
 • 24. 11. 2018 / Ribe

  Algojedi organizmi v akvariju

  Med algojedci ali "akvarijski čistilci", kot jih pogosto imenujejo začetniki, najdemo od 3 cm velikih polžkov do 30 centimeterskih oklepničarjev. Katere izbrati in katerim se je najbolje izogniti?

  PREBERITE SI VEČ