Zunanji filter Oase BioMaster

24. 11. 2018 / Oprema

Po več kot 50 letih izdelave visoko kakovostnih izdelkov za vrtne ribnike, so se pri nemškem proizvajalcu Oase odločili za vstop na področje akvaristike. Med prvimi izdelki so bili zunanji filtri Oase BioMaster, ki so na voljo v treh velikostih (250, 350 in 600).

Zunanji filtri Oase BioMaster so bili prvič predstavljeni na sejmu InterZoo 2016. Inovativna rešitev integracije grelca in sistema filtracija (predfilter) je, kot pri večini novosti, poleg navdušenja porodila tudi nekatere pomisleke. Da bi te odpravili, so pri Oase s pomočjo lokalnih prodajalcev poiskali izkušene akvariste, ki so filtre prejeli v recenzijo. V nadaljevanju tako objavljamo recenzijo poljskega aquascaperja Marcina Wnuka ter slovenskega strokovnjaka za afriške ostrižnike, Grega Bauerja.

Marcin Wnuk

Marcin Wnuk je eden izmed najvidnejših predstavnikov poljske AquaScaping scene. Na sliki je eden izmed njegovih akvarijev

Prvi vtisi po odprtju embalaže so zelo dobri. Plastično ohišje je narejeno iz kakovostnega materiala, posamezne komponente pa se lepo prilegajo. Gibljivi deli v modri barvi (gumb za zagon, ventili, ročaji za zapiranje) pridejo ob sivem ohišju lepo do izraza. Sprednja stran filtra se ponaša z logotipom proizvajalca in dvema ventiloma za zaporo pretoka vode. Oznake, ki prikazujejo, ali so ventili zaprti ali odprti, so lepo vidne. Ventil na desni strani omogoča zaporo pretoka vode, po kateri varnostni mehanizem omogoča odstranitev adapterja s cevmi iz glave filtra.

Foto: Gregor Bauer

Na levi strani filtra najdemo prvo novost – predfilter. Moder gumb na njem služi ustvarjanju podtlaka pri zagonu filtra. Kartušo s predfiltrom iz filtra preprosto odstranimo z odprtjem levega ventila na “Unlock”. Po odstranitvi kartuše preprosto odstranimo še spodnji del plastike in pridemo do filtrirnih gob, ki služijo kot predfiltracija. Poleg gob, ki so priložene filtru, proizvajalec ponuja še bolj fino ali grobe gobe.

Z drugo večjo novostjo so opremljeni termo modeli. Ob gumbu ta zagon filtra je predviden prostor za namestitev priloženega grelca. Za filtre brez oznake Thermo, lahko grelec dokupimo posebej. Glava filtra je opremljena s trdnim ročajem, ki omogoča preprosto in varno prenašanje popolnoma polnega filtra. Pod glavo filtra se v posodi skrivajo košare z gobo različne gostote. Spodnji dve košari sta napolnjeni s posebnim materialom Oase Hel-X, namenjenemu za biološko filtracijo in odstranjevanje strupenih snovi, kot je amonij, amonijak in nitrit. Ves filter material je že pripravljen za uporabo, zato filtra pred prvim zagonom ni treba odpirati. Posamezne košare med seboj lepo nalegajo.

Foto: Gregor Bauer

Filtru so dodani vhodni in izhodni priključki (možnost širokega iztoka in cevi z luknjami), cevi in kakovostni priseski z nosilci. Vhodni in izhodni priključki omogočajo dodatno regulacijo pretoka.

Zunanji filtri Oase BioMaster bodo zagotovo popestrili ponudbo zunanjih filtrov. Posebej zanimiva je Thermo izvedba, ki je v primerjavi z ostalimi ponudniki precej cenejša, obenem pa omogoča preprosto namestitev ali odstranitev grelca brez odpiranja filtra.

Zagon, kot tudi samo testiranje je potekalo brez težav. Filter se po nekaj tednih uporabe ni zamašil, čiščenje predfiltra pa je bilo preprosto. Prenašanje filtra je zahvaljujoč nosilcu preprosto. Standardne dimenzije cevi (16/22) omogočajo široko izbiro jeklenih ali steklenih priključkov, s katerimi lahko nadomestimo plastične. Z veseljem in zaupanjem lahko priporočim OASE BioMaster zunanje filtre, saj so v celoti in povsem prepričali.

 

Gregor Bauer

Konec laskega leta sem dobil od podjetja ZGD Akvaristika & Vrtni ribniki na test največjega izmed Oase filtrov v seriji filtrov BioMaster – torej Oase Biomaster 600 (Hvala Martin Sencar). Moja verzija filtra je bila brez grelca, obstaja pa tudi ista verzija filtra z grelcem (se pa da tudi pri tej verziji brez grelca, le tega kasneje dokupiti). Filter po slabem letu uporabe vsekakor ni razočaral. Osebno bi ga trenutno vsekakor izbral pred filtrom JBL 1901, ki si ga trenutno tudi lastim in je podoben tip filtra in velikosti. Oase filter torej lahko primerjam z filtroma JBL 1901 in Fluval FX6, ki sta podobne velikosti in si ju tudi lastim že nekaj let, ne morem pa ju žal z Eheimom, ker ga nimam.

Foto: Gregor Bauer

Prvi vtis, ko sem filter dobil je bil tak, da je plastika vsekakor kvalitetnejša od JBL-ove. Ampak seveda bi bilo o sami kvaliteti lažje poročati šele čez nekaj let, torej je to le moja osebna ocena. Priložen biološki filtrirni material je kakor tudi pri drugih filtrih kar nekaj, po moji oceni se mi ne zdi kaj dosti vreden (neka bela plastika – glej slike). Ampak na žalost je tako pri vseh filtrih, ki jih poznam in je potrebno kvalitetnejši filtrirni material pač dokupiti. Oz. pri tem filtru se tudi ZGD tega zaveda in sam dodaja brezplačno biološki filtrirni material JBL Micromec. Sama sestava filtra je izredno enostavna in praktično ne potrebujemo navodil za to. Kar zmoti, je mogoče tole, da bi lahko bil kak priključek predvsem za iztok iz filtra več (npr. JBL ima glede tega večjo izbiro). Ima pa ta filter po drugi strani eno veliko prednost pred vsemi drugimi filtri in to je sistem predfiltra. Tudi nekateri drugi filtri imajo tole, ampak ne na tak način. Pri Oase Biomaster filtrih nam namreč ni potrebno odpirati celotnega filtra, če želimo očistiti gobice v predfltru, ampak se ta del odpre čisto ločeno. Samo izklopimo filter in zapremo dotok vode iz akvarija v filter in obratno, ter nato odpremo še predfilter. V mojem primeru se mogoče to ni izkazala kot ne vem velika prednost, ker je bil filter priključen na Malawi akvarij skupaj s filtrom JBL 1901 in je bilo vse skupaj predeminzionirano in posledično odpadkov malo in tako dejansko tudi po več kot pol leta uporabe čiščenje filtra še ni bilo potrebno (glej zadnjo sliko – gobice po več kot pol leta uporabe še izgledajo razmeroma čiste). Ampak v kakem rastlinskem akvariju, kjer je več odpakov, pa se mi zdi to velika prednost, saj ni potrebno odpirati pri čiščenju vedno celega filtra, pri čemer vemo, da pogosto pride do kakega polivanja, ampak odpremo samo sistem predfiltra in se s tem izognemo kakršnemu koli polivanju vode.

Foto: Gregor Bauer

Pretok samega filtra Oase Biomaster 600 pa bi ocenil nekako podoben, kot je pri JBL 1901, FX6 pa vemo, da je tukaj vsekakor zmagovalec.
Za konec naj povem še tole, da v tem prvem letu uporabe z filtrom ni bilo nobene najmanjše težave pri uporabi in verjamem, da bo tako ostalo še nekaj let.

Na kratko če povzamem samo še primerjavo med tremi omenjeni filtri s prednostmi in slabostmi:

– JBL 1901 (+ največ izhodnih priključkov, malenkost nižja cena od Oase BioMaster 600, – vsaj na izgled trda in ne tako kvalitetna plastika)
– Fluval FX6 (+ pretok filtra, malenkost nižja cena od Oase BioMaster 600, – majhna količina biološkega filtrirnega materiala)
– Oase BioMaster 600 (+ sistem predfiltra, kvalitetna plastika, – izhodni priključki, malenkost višja cena od JBL 1901 in Fluval FX 6)

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 30. 11. 2017 / Oprema

  Akvariji Juwel in EHEIM Vivaline – katerega izbrati?

  Proizvajalcev EHEIM in Juwel verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Nemški podjetji, ki si lastita večinski tržni delež praktični po celotni Evropi, akvarije proizvajata že več desetletij. Tokratna primerjava je namenjena liniji Juwel RIO ter EHEIM Vivaline LED.

  PREBERITE SI VEČ
 • 11. 09. 2017 / Oprema

  Dodajanje CO2-ja v akvarij

  Na temo dodajanja ogljikovega dioksida (CO2) v akvarij, akvarist večinoma prvič naleti ob ogledu slik, ter si pod njihovim vtisom tudi sam zaželi nekaj več zelene barve v akvariju. Odgovarjamo na vprašanja, kako vse lahko dodajamo CO2 v akvarij ter kakšne so prednosti in slabosti posameznih metod.

  PREBERITE SI VEČ