Notranji filter za akvarij

10. 08. 2017 / Oprema

V čem se notranji filtri razlikujejo, kateri je najboljši? Obširna primerjava najbolj pogostih notranjih filtrov za akvarije.

Splošne informacije o filtraciji, zakaj je filter sploh pomemben, ter razlike med notranjimi in zunanjimi filtri, si lahko preberete v prispevku filtracija akvarija. V tokratnem prispevku se bomo posvetili razlikam med posameznimi notranjimi filtri, ter primerjali filtre, ki jih imamo v ponudbi.

Za akvarij Za obremenjenost akvarija Predfilter Vrsta filter materiala Možnost zamenjave za biološki medij Možnost regulacije pretoka Modularna zgradba Možnost delovanja leže (za vodne želve) Garancija Naša ocena
Claro 25 – 50 L malo obremenjeni NE Goba NE DA NE DA 2 leti 2
Pickup 20 – 160 L malo obremenjeni NE Goba NE DA NE NE 2 leti 2.5
Cobra 10 – 175 L malo in srednje obremenjeni DA Goba NE DA NE DA 2 leti 3.5
CristalProfi 40 – 200L malo in srednje obremenjeni NE Goba DA DA DA DA 4 leta 3.5
BioPower 60 – 240 L bolj obremenjeni DA Goba + biološki medij NE DA DA NE 3 leta 4.5

Najpomembnejše razlike, v katerih se notranji filtri razlikujejo, so tri; predfilter, vrsta filter materiala, ki je v filtru, ter način izdelave ohišja filtra

 • Predfilter

Predfilter je praviloma manjša gobica, namenjena mehanski filtraciji. Ker zadrži večino mehanskih delcev, lahko drug, biološki del filtra, čistimo v daljših intervalih. Ker vsako čiščenje in poseganje v filter pomeni šok za bakterijske kulture, uporaba predfiltra pomembno vpliva na ravnovesje v filtru, posledično pa tudi v akvariju. Edina slabost, ki jo ima predfilter, je potreba po pogostem čiščenju, ki pa ne vzame dosti časa, saj lahko predfilter operemo kar pod tekočo vodo.

 • Vrsta filter materiala

Kot je bilo omenjeno že v prispevku o filtraciji, se filter materiali razlikujejo v površini, ki jo nudijo bakterijam. Goba ima veliko slabšo površino kot biološki mediji (npr. keramika, sintrano steklo), zaradi česar se nanjo naseli manj bakterij. V sintranem steklu okrogle oblike (JBL MicroMec, EHEIM SubstratPRO) se v sredini kroglic vzpostavi posebno okolje brez kisika, kjer poteka razgradnja nitrata in drugih spojin, ki se sicer v filtru ne razgrajujejo. Intervali menjave vode so zaradi razgradnje nitrata tako lahko podaljšani.

 • Modularna zgradba

Modularna zgradba filtra omogoča, da filter z nakupom dodatnega modula povečamo. Če naselimo večje število rib, zamenjamo ribe, ali pa smo se morda pri izbiri filtra ušteli, tako ni potrebno kupiti novega filtra, ampak sedanje z modulom povečamo, s čimer praviloma dobimo tudi večji model filtra. Vrsto filter materiala lahko v posameznih modulih spreminjamo.

 • Diversa Claro

Klasičen notranji filter, primeren za manj obremenjene akvarije. Vsebuje eno gobico, zamenjava za drug filter material ni mogoča.

Plusi Minusi
Nizka cena Pomanjkanje biološkega filter materiala
Ni predfiltra

 

 

 • EHEIM PickUp

Klasičen notranji filter, primeren za manj obremenjene akvarije. Vsebuje eno gobico, zamenjava za drug filter material ni mogoča. Inovativen način konstrukcije omogoča čiščenje brez odstranjevanja filtra iz akvarija

Plusi Minusi
Nizka cena Pomanjkanje biološkega filter materiala
Ni predfiltra

 

 

 • Newa Cobra

Newa Cobra je zanimiv filter, primeren za manj in srednje obremenjene akvarije. Vsebuje predfilter, kartušo z zeolitom in gobico, ki predstavlja biološki del filtracije. Zeolit, ki služi za biološko filtracijo (ni tako dober kot keramika ali sintrano steklo) je mogoče v primeru težav z algami zamenjati s posebnimi kartušami (AlgoPrevent, AlgoOut), ki vežejo nase glavna hranila alg. Na sesalni del je mogoče namestiti skimmer, ki del vode zajema z gladine, s čimer preprečuje nastanek mastnega (beljakovinskega madeža) na gladini vode.

Predfilter ter odlično razmerje med kakovostjo in ceno sta glavna razloga, zaradi katerih so notranji filtri Newa Cobra prva izbira za vse manj in srednje obremenjene akvarije.

Plusi Minusi
Odlično razmerje cena / kvaliteta Pomanjkanje biološkega filter materiala
Kakovostna črpalka z zaščito pred pregrevanjem
Predfilter
Možnost namestitve skimmerja
 • JBL CristalProfi

JBL CristalProfi je tipični modularni filter. V prvem modulu se nahaja črpalka, v vseh ostalih pa se nahaja filter material. Za razliko od modularne sestave EHEIM BioPower, kjer filter vodo zajema samo skozi prvi modul, ki služi kot predfilter, JBL zajema vodo skozi vse module. Slednje je praktično pri zelo obremenjenih akvarijih, kjer bi se predfilter prehitro zadelal z umazanijo (npr. želve, malawi ostrižniki). V originalnem pakiranju je filtre napolnjen samo z gobo, je pa mogoče to kasneje zamenjati z biološkim medijem ali drugimi filter materiali (npr. šoto ali ogljem).

Plusi Minusi
Kakovostna izdelava, dolga garancijska doba Filter je tovarniško napolnjen samo z gobo, biološki medij je potrebno dokupiti posebej
Možnost dodajanja modulov in povečanja volumna filtra Nima predfiltra
Možnost uporabe različnih filter materialov
 • EHEIM BioPower

Notranji filtri EHEIM BioPower so odlični notranji filtri s predilftrom, modularno zgradbo ter odlično razporeditvijo filter materiala. Prvi modul je napolnjen z gobo in služi kot predfilter, vsi ostali pa so napolnjeni z biološkim medijem EHEIM SubstratPro, ki je eden najboljših bioloških materialov na trgu.

Filter je odlična izbira tako za neobremenjene, srednje obremenjene, kot tudi bolj obremenjene akvarije z večjim številom rib.

 

Plusi Minusi
Kakovostna izdelava, dolga garancijska doba
Možnost dodajanja modulov in povečanja volumna filtra
Predfilter
Velik volumen biološkega dela z zelo kvalitetnim filter materialom
DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 24. 11. 2018 / Oprema

  Zunanji filter Oase BioMaster

  Po več kot 50 letih izdelave visoko kakovostnih izdelkov za vrtne ribnike, so se pri nemškem proizvajalcu Oase odločili za vstop na področje akvaristike. Med prvimi izdelki so bili zunanji filtri Oase BioMaster, ki so na voljo v treh velikostih (250, 350 in 600).

  PREBERITE SI VEČ
 • 30. 11. 2017 / Oprema

  Akvariji Juwel in EHEIM Vivaline – katerega izbrati?

  Proizvajalcev EHEIM in Juwel verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Nemški podjetji, ki si lastita večinski tržni delež praktični po celotni Evropi, akvarije proizvajata že več desetletij. Tokratna primerjava je namenjena liniji Juwel RIO ter EHEIM Vivaline LED.

  PREBERITE SI VEČ