Beljakovine in maščobe v hrani za KOI krape

11. 09. 2017 / Uncategorized @sl

Beljakovine in maščobe sta najpomembnejši hranili za ribniške ribe. Glede na njun vir (sestavine hrane) in razmerje med njimi zlahka tudi preverimo, ali je določena hrana kakovostna in primerna za ribniške ribe, ali se ji je morda bolje izogniti.

 

Kakovostne sestavine so najboljša preventiva za preprečevanje bolezni, saj se večina bolezni pojavi zaradi slabe kvalitete vode in nekvalitetne hrane. Si to kar ješ, velja tako za ljudi, kot za ribe.

Beljakovine

Beljakovine so osnovni gradniki telesa. Nujno so potrebne za gradnjo in obnovo celic. Poleg vloge gradnikov imajo v telesu tudi funkcijo encimov in hormonov, pri čemer so tako odgovorni za veliko različnih nalog v telesu. Višja, kot je temperatura vode, bolj so ribe aktivne in višje so njihove potrebe po njih. Obenem tudi velja, da mlade ribe v fazi rasti potrebujejo več beljakovin, kot odrase ribe.

Beljakovine ločimo, glede na vir, na živalske in rastline. Vir rastlinskih so predvsem žita, kot so koruza, soja, riž, medtem ko so vir živalskih ribja moka, meso rib, rakov, školjk in drugih nevretenčarjev.

Hrani, ki vsebuje beljakovine kopenskih živali (svinje, perutnina) se je najboljše izogniti, saj vsebujejo nepravilna razmerja hranil in so namenjena predvsem ribogojnicam, kjer je pomembna predvsem rast, četudi je ta prehitra. Ribja moka, ki jo vsebuje večina hran se loči po kvaliteti, pri čemer proizvajalci ne navajajo vira (za najslabšo velja ribja moka iz držav južne Amerike ali Afrike, za najboljšo pa iz zahodne Evrope), tako da preverjanje tukaj ni mogoče. Najbolj kvaliteten vir živalskih beljakovin so ribe (npr. losos), raki (postranice, kozice) in školjke. Pri virih rastlinskih beljakovin je pomemben predvsem postopek pridelave, česar pa proizvajalci praviloma ne razkrivajo.

koi-1

Najbolj kvalitetne beljakovine izvirajo iz mesa rib, kozic, rakcev in školjk. Sprejemljiva je tudi ribja moka, medtem ko beljakovine kopenskih živali (kokoši, prašiči) niso primerne

Maščobe

KOI krapi maščobe porabljajo kot glaven vir energije za metabolizem. Nekatere snovi (npr. vitamini in karoteni) so topne le v maščobah, zato so maščobe, poleg energije, pomembne tudi za vnos drugih pomembnih snovi v telo.

Praviloma hrane za ribnike ne vsebujejo zadosti maščob, kar je povezano s proizvodnim procesom in visokimi temperaturami. Šele s spremembo tehnologij nekateri proizvajalci povišujejo vrednosti maščob v briketih.

Najboljši vir maščob v hrani sta ribje olje in žitni kalčki (obe sestavini vsebujeta veliko omega 3 in omega 6 maščobnih kislin).

Razmerje med maščobami in beljakovinami

KOI krapi uporabljajo kot vir energije maščobe. Kadar je teh dovolj, lahko beljakovine porabljajo za rast. V primeru, da je maščob premalo, začno kot vir energije uporabljati tudi beljakovine, kar je energetsko potratno, obenem pa se kot stranski produkt proizvaja veliko več amonijaka, kar vpliva na kvaliteto vode.

Zaradi spreminjanja temperatur, katerim je podrejen tudi metabolizem (ribe so hladnokrvne živali, kjer igra temperatura zelo pomembno vlogo), se spreminjajo tudi idealne vrednosti maščob in beljakovin.

V zimskih časih je tako idealno razmerje 1:2 v korist beljakovin, medtem, ko v poletnih mesecih to naraste na 1:4.

Iz vidika rib so tako idealne sezonsko prilagojene hrane. Te z različnimi sestavinami dosegajo optimalno razmerje in zadovoljujejo potrebe rib. V primeru celoletnih (sezonskih) hran je idealno razmerje med beljakovinami in maščobami 1:3

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :