Alge v ribniku – vzroki in rešiteve

11. 09. 2017 / Rastline & alge

Alge so praviloma največja nadloga, s katero se srečujejo lastniki ribnikov, ki lahko v nekaj dneh spremenijo prečudovit ribnik v zeleno mlakužo. Naštevamo najbolj pogoste razloge za napade alg ter predloge za njihove rešitve.

1) Nizka KH vrednost in nihanje pH vrednosti

Mineralno ravnovesje je prvi pogoj za stabilnost vodnega okolja. Premalo mineralov (prenizka karbonatna trdota) povzroči izrazito nihanje pH vrednosti, kar ima lahko negativne posledice za rastline, ribe in bakterije. Alge so na drugi strani mojstri preživetja v spremenljivih pogojih.

Karbonatna trdota v ribniku naj znaša vsaj 4 ali več stopinj. Hiter padec je mogoč predvsem ob močnejših nalivih, ko deževnica, ki mineralov nima, redči ribniško vodo, obenem pa kisel dež reagira z minerali, ter še dodano zmanjšuje njihovo rednost.

KH vrednost preprosto izmerite z JBL Pond Check. V primeru potrebe po povišanju enostavno dodajte naravni mineralni prah JBL StabiloPond basis.

Več informacij o trdoti vode v ribnikih, njenem merjenju in vplivih na organizme, si lahko preberete v prispevku trdota in pH vrednost v ribniku.

2) Prevelike vrednosti fosfata v vodi

Fosfat je poleg kalija in dušika glavno hranilo rastlinam in algam. V naravi je fosforja (oziroma fosfata) primanjkuje, zaradi česar so se rastline na to prilagodile. V vrtnem ribniku je po zaslugi hranjenja vnos fosforja veliko večji, vrednosti pa tudi do 500 x višje kot v naravi. V pomladnih dnevih, ko so noči še mrzle, dnevi pa sončni in topli lahko alge maksimalno izkoristijo fosfat, medtem, ko se ribniške rastline, ki bi z njimi tekmovale, šele prebujajo.

Kratkoročno lahko fosfate znižamo s tekočino s takojšnjim učinkom JBL PhosEx Direct. Tekočina nase veže fosfat in ne škodi ribniškim prebivalcem.

Dolgoročno vrednost fosfata zmanjšamo z dovolj rastlinske mase (rastline morajo zasedati vsaj 1/3 ribnika) ali rastlinskim filtrom (ločenim delom ribnika s hitro rastočimi rastlinami). Kadar je v ribniku večje število rib ali so kljub rastlinam vrednosti še vedno visoke, lahko, kot dodatno pomoč rastlinam uporabimo odstranjevalce fosfatov.

Več informacij o fosfatih, njihovem merjenju in omejevanju najdete prispevku Fosfat v vrtnih ribnikih.

3) Stara UV-C sijalka

UV-C sijalke oddajajo ultra vijolično svetlobo, ki uničuje celice enoceličnih alg, virusov in bakterij, ki se nehajajo v vodi. Čeprav sama sijalka lahko deluje nekaj let, se ultravijočična svetloba učinkovito oddaja samo eno leto. Tako je vsako sezono potrebno sijalko zamenjati.

UV-C sijalka večinoma deluje samo na prosto plavajoče alge (zeleno vodo), medtem, kot na nitaste in ostale alge, pritrjene na površino, praktično nima vpliva.

4) Segrevanje vode

Z višanjem temperature vode se zmanjšuje vrednost raztopljenih plinov (kisika, ogljikovega dioksida), kar ne vpliva le na ribe, ampak tudi na bakterije, rastline in alge. Preplitki ribniki se v vročih dneh prekomerno segrevajo, kar ima negativen vpliv predvsem na bakterije.

Znižanje temperature vode je mogoče s senčenjem s plavajočimi rastlinami (najboljše se obnese vodna solata), namestitvijo vodometa (izhlapelo vodo je potrebno redno nadomeščati) ali z namenskimi senčili.

5) Uporaba sredstev proti algam

Pred uporabo sredstev proti algam najprej poskušamo odpraviti vzrok (prenizka KH vrednost, previsoki fosfati, neučinkovita UV-C naprava). Šele ko je vzrok odpravljen, je smiselno uporabiti sredstva proti algam, saj bodo sicer alge hitro povrnile.

Pred dodajanjem je potrebno preveriti karbonatno trdoto vode, ter po potrebi to povišati (na vsaj 4˘). 3 dni po dodajanju algicida dodamo tekočino, ki nase veže fosfate, ki so jih odmrle alge izpustile v vodo.

 

 

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 25. 10. 2018 / Rastline & alge Ribe

  Jesenska opravila in priprava ribnika na zimo

  Jesen predstavlja počasen prehod v čas mirovanja. Ribniške rastline se preoblačijo v rumene in rjave tone, ribe, žabe in prebivalci pa se pripravljajo na zimsko hibernacijo in postajajo vse manj aktivni. Več o jesenskih opravilih in pripravi ribnika na zimo pišemo v tokratnem prispevku.

  PREBERITE SI VEČ
 • 02. 06. 2018 / Rastline & alge

  Rastlinski filter v ribniku

  Rastlinski filter predstavlja najboljšo preventivo pred nezaželenimi algami, obenem pa nudi podporo klasični filtraciji pri zagotavljanju biološke čistosti vode. Več o njegovi funkciji, kako ga izdelati, katere rastline so najprimernejše, najdete v tokratnem zapisu.

  PREBERITE SI VEČ