Akvariji Juwel in EHEIM Vivaline – katerega izbrati?

30. 11. 2017 / Oprema

Proizvajalcev EHEIM in Juwel verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Nemški podjetji, ki si lastita večinski tržni delež praktični po celotni Evropi, akvarije proizvajata že več desetletij. Tokratna primerjava je namenjena liniji Juwel RIO ter EHEIM Vivaline LED.

Akvariji Juwel

Akvariji Juwel so eni najbolj prodajanih akvarijev srednjega cenovnega razreda. Akvariji so že skoraj dve desetletji na voljo v treh linijah; klasični (JUWEL RIO) in kotni obliki (Juwel TRIGON), ter izvedbi z izbočenim sprednjim steklom (JUWEL VISION). Vse tri variante so na voljo v štirih barvnih variantah v kompletih (akvarij s pokrovom, filter, grelec) z ali brez omaric. Klasična oblika akvarijev je na voljo v štirih velikostih 125, 180, 240, 350 ter 450 L.

Kaj je novega?

V postopni prenovi so pri Juwelu najprej zamenjali videz omaric ter barve. Te so še vedno štiri – poleg klasične črne in bele, sta na voljo lše ight wood, ki je zamenjala bukev, ter light wood, ki je nadomestila hrast. Novi lesni imitaciji sta bolj nedoločni, ter se veliko bolje vklopita v ostalo pohištvo.

Po zamenjavi omaric je v skladu s splošnim trendom spremembo doživela razsvetljava – T5 sijalke je zamenjala LED razsvetljava.

Akvariji EHEIM

Starejši akvaristi se bodo njihovih akvarijev verjetno spomnili pod blagovno znamko MP (Müller + Pfleger). Ta je leta 1993 prešla v skupino EHEIM, katero ime danes nosijo tudi vse linije njihove proizvodnje akvarijev.

Kaj je novega?

Starejšo linijo Vivaline, je v letošnjem letu nadomestila povsem prenovljena linija Vivaline LED. Spremembe je bila deležna tako oblika omaric, barve, zasnova pokrova, kot velikosti, v katerih je akvarij na voljo. Neonske (T5) sijalke so, podobno kot pri Juwelu, nadomestila LED tehnologije. Od prejšnje linije je tako praktično ostalo samo ime, ter priloženi filtri. V prenovi so nekoliko spremembe doživele tudi mere – 126, 180 in 240 litrom se je namesto 330 pridružila kocka velikosti 150 L.

Omarica

Oba proizvajalca, tako EHEIM, kot Juwel ponujata akvarije z ali brez pripadajočih omaric. Omarice pri obeh so stabilne, varne, ter omogočajo namestitev zunanjega filtra.

Ocena EHEIM: 4
Ocena Juwel: 4

Akvarij (steklena posoda)

Oba proizvajalca za izdelavo akvarijev uporabljata avtomatizirano proizvodnjo, zato razlik v sami izdelavi praktično ni. Pomembna razlika med akvarijskima posodama obeh proizvajalcev je v debelini stekla – pri EHEIM-u so se odločili, da bodo izdelovali akvarije z večjim varnostnim faktorjem, zato so daljše stranice narejene iz ene stopnje debelejšega stekla.

 VolumenDebelina stekla
Juwel RIO 125125 L6 mm
EHEIM Vivaline 126126 L6 mm / 8 mm (daljše stranice)
Juwel RIO 180180 L6 mm
EHEIM Vivaline 180180 L6 mm / 8 mm
Juwel RIO 240240 L8 mm
EHEIM Vivaline 240240 L8 mm / 10 mm (daljše stranice)

Zaradi debelejšega stekla so širši tudi silikonski spoji, kar pomeni daljšo življenjsko dobo akvarija.

Ocena EHEIM: 5
Ocena Juwel: 4

Pokrov

Pokrov pri Juwelu je sestavljen iz okvirja, prilepljenega na steklo, ene ali dveh konzol (zgornji del konzole služi kot del pokrova) ter plošč, ki so pred in za konzol ter se odpirajo. Slabost takšne je predvsem v nepremičnosti konzol. Ker so te hkrati tudi del pokrova, jih razen če odstranimo plošči, ni mogoče premikati, dodati ali odvzeti. Če želimo povečati moč razsvetljave (npr. si zaželimo močneje zaraščen akvarij), nam preostane zgolj iznajdljivost in samogradnja.

Pokrov pri EHEIM Vivaline LED je sestavljen iz okvirja, ki je prav tako zalepljen na akvarij ter dveh drsnih plošč. Svetilna enota je povsem ločena, ter se leži na vodilih na stranskih stranicah okvirja. Konzolo je tako mogoče premikati tudi ob zaprtem pokrovu. Povečanje ali zmanjšanje osvetlitve je preprosto, saj zgolj dodamo ali odstranimo dodatno konzolo. Pri izbiri konzol imamo široke možnosti: uporabimo lahko EHEIM Classic LED, EHEIM Power LED+ ter tudi LED svetila drugih proizvajalcev (npr. Dennerle Trocal). Drsne plošče pri manjših posegih potisnemo eno pod drugo, pri večjih pa jih enostavno dvignemo iz okvirja. Plastične plošče so ojačane z železno sredico, kar zagotavlja večjo trdnost in trpežnost plošč (npr. se pri padcu ne zlomijo)

EHEIM: 5
Juwel: 3

Razsvetljava

Juwel je razsvetljavo prenovil na relativno preprost način – neonsko sijalko je v konzolo zamenjala steklena cev, v katero je vgrajen LED trak z diodami. Število LED enot je tako enako številu neonskih sijalk (2 na eno konzolo). V vsaki konzoli ima ena LED enota dnevno svetlobo (9000 K), druga pa spekter, prilagojen rastlinam (6500 K).

EHEIM v Vivaline LED uporablja EHEIM Classic LED svetilne enote. Te sestavlja aluminijasto ohišje za boljše oddajanje toplote, ter LED trak z diodami, zaščitenimi pred vlago. Spekter svetila je dnevno bela (6500 K).

Moč razsvetljave je prikazana v spodnji tabeli. Pri Juwelu, ki ne omogoča dodatne razsvetljave (možna je zgolj zamenjava obstoječe konzole z drugo, z močnejšo svetlobo, ki prodaja posebej), so z  močnejšo osvetlitvijo poskušali zadovoljiti čim širši spekter akvaristov. Ta odločitev ima v praksi nekaj slabosti predvsem pri nezahtevnih ureditvah, saj je originalna razsvetljava pri zasaditvi nezahtevnih rastlin, po katerih praviloma posegajo začetniki, skoraj premočna, kar ima lahko za posledico napade alg. Akvaristom, ki želijo v akvariju urediti rastlinski akvarij z dodajanjem CO2 ter zahtevnimi rastlinami, originalna razsvetljava še vedno ne bo zadostovala.

EHEIM se je, zaradi širokih možnosti nadgradnje, odločil za bolj šibko začetno razsvetljavo, ki bo idealna predvsem za začetnike in manj zahtevne akvariste. Manj zahtevne rastline, po katerih ti praviloma posegajo, bodo pod šibkejšo razsvetljavo delale odlično, nevarnost za rast alg pa bo manjša. Tisti, ki želijo zahtevne rastline, lahko v pokrov dodajo dodatno konzolo (priporočamo EHEIM PowerLED+ ali Dennerle TROCAL), s čimer zadostijo tudi najbolj zahtevnim rastlinam. Prej navedeni konzoli omogočata tudi povezavo s kontrolerjem, s katerim lahko urejamo počasno svitanje in mračenje (primerno predvsem pri bolj plašnih ribah), padec moči razsvetljave sredi dneva, kar uporabljajo nekateri akvaristi kot preventivo pred algami ter nekatere druge nastavitve.

 VolumenMoč osvetlitvePoraba
Juwel RIO 125125 L3220 lm28 W
EHEIM Vivaline 126126 L1000 lm13 W
Juwel RIO 180180 L5290 lm46 W
EHEIM Vivaline 180180 L1300 lm17 W
Juwel RIO 240240 L6670 lm60W
EHEIM Vivaline 240240 L1500 lm20 W

EHEIM 3
Juwel 4

Filter

Akvariji Juwel so opremljeni z notranjimi filtri, ki v ohišju skrivajo filter material, črpalko in grelec. Filter ima, v primerjavi z notranjimi filtri večine proizvajalcev, velik neto volumen, ter zagotavlja ob normalni obremenitvi akvarija čisto vodo. Priložen filter material sestavljajo fine in grobe gobe ter sintrano steklo za izboljšano biološko filtracijo. Ohišje filtra je kot akvarija zalepljeno s silikonom, zato prestavitev ali demontaža zahtevna kar nekaj časa ter živcev, kar občutijo zlasti tiste, ki želijo notranji filter zamenjati z zunanjim.

Akvariji EHEIM VivalineLED so opremljeni z notranjimi filtri EHEIM Biopower, največjemu, 240L akvariju pa je priložen zunanji filter EccoPro 300. Notranji filtri BioPower so modularni, kar pomeni, da je filter mogoče z nakupom modula še dodatno nadgraditi. Z izjemo prvega modula, v katerem je goba, je vsebina vseh preostalih kakovostno sintrano steklo, ki zagotavlja optimalno biološko filtracijo. Tako je, četudi je volumen filtra v primerjavi z Juwelom manjši, učinkovitost filtracije podobna, saj ima sintrano steklo veliko večjo površino (lahko gosti več bakterij), kot goba.

Zunanji filter EccoPro 300, ki je priložen modelu 240, velja za sinonim varnosti in zanesljivosti. V primerjavi z notranjim filtrom, nudi lažje čiščenje (filter zgolj odnesemo v kopalnico, kjer ga očistimo), ter daljše intervale čiščenja.

Samostojno pakiranje filtra pri EHEIM Vivaline LED akvarijih, omogoča, da lahko filter ob nakupu zunanjega filtra vzamemo v račun – tako doplačate samo razliko med cenama priloženega notranjega in ceno izbranega zunanjega filtra. Slednja rešitev pride prav predvsem akvaristom, ki bodo imeli Malawi ureditev akvarija, ali potrebuje boljšo filtracijo zaradi katerega drugega razloga. Pri Juwel-u zamenjave na podoben način žal ne moremo nuditi, saj je filter v akvarij zalepljen s silikonom.

 VolumenPretok Neto volumen
Juwel RIO 125125 L600 l/h3 L
EHEIM Vivaline 126126 L650 l/h0,5 L
Juwel RIO 180180 L600 l/h3 L
EHEIM Vivaline 180180 L650 l/h0,75 L
Juwel RIO 240240 L600 l/h3 L
EHEIM Vivaline 240240 L750 l/h3.5 L

Juwel: 4
EHEIM: 4

Grelec

Grelec se v Juwelu, kot je bilo že omenjeno, skriva v ohišju filtra. Njegova največja slabost je, da nima označenih stopinj, ampak zgolj + na eni, ter minus na drugi strani.

EHEIMovim akvarijem so priloženi grelci EHEIM ThermoControl, ki spadajo v višji kakovostni razred grelcev.

 

Juwel: 3
EHEIM: 4

Pod črto

Začetniki in manj zahtevni akvaristi ne bodo zgrešili, ne glede na to, ali se odločijo za enega ali drugega proizvajalca. Oba sta narejena iz kakovostnih materialov, ter zagotavljata dolgo življenjsko dobo. Razširjene funkcionalnosti (možnost izboljšanja razsvetljave, večja dostopnost, ki jo nudi pokrov, možnost zamenjave filtra z zunanjim) bodo veseli predvsem izkušenejši akvaristi ali začetniki, ki na začetku še niti ne vedo, kakšno ureditev bodo v akvariju imeli.

Naša končna ocena je tako Juwel 3+, EHEIM 4

DELI NOVICO NA DRUŽBENIH OMREŽJIH :

Sorodna članka

 • 24. 11. 2018 / Oprema

  Zunanji filter Oase BioMaster

  Po več kot 50 letih izdelave visoko kakovostnih izdelkov za vrtne ribnike, so se pri nemškem proizvajalcu Oase odločili za vstop na področje akvaristike. Med prvimi izdelki so bili zunanji filtri Oase BioMaster, ki so na voljo v treh velikostih (250, 350 in 600).

  PREBERITE SI VEČ
 • 11. 09. 2017 / Oprema

  Dodajanje CO2-ja v akvarij

  Na temo dodajanja ogljikovega dioksida (CO2) v akvarij, akvarist večinoma prvič naleti ob ogledu slik, ter si pod njihovim vtisom tudi sam zaželi nekaj več zelene barve v akvariju. Odgovarjamo na vprašanja, kako vse lahko dodajamo CO2 v akvarij ter kakšne so prednosti in slabosti posameznih metod.

  PREBERITE SI VEČ